Wandelen in Nederland

Wandelen in Nederland

Bewegen is gezond! Maakt u wel eens een wandeling? Voor mooie wandelingen hoef je niet naar het buitenland, ook in Nederland zijn bijzondere wandelroutes. UWassistent heeft enkele mooie wandelingen in Nederland op een rijtje gezet:

1. Hollandse Duinen

Lekker uitwaaien in de duinen? Tussen Hoek van Holland en Langevelderslag ligt een groot duingebied wat door het Nederlandse publiek is gekozen als een van de mooiste natuurgebieden van Nederland. Vanaf het startpunt in Wassenaar zijn twee routes van drie kilometer en een route van vijf kilometer uitgezet. De laatste route gaat ook langs zee!

2. Het Loo

Vlak bij Apeldoorn ligt Kroondomein Het Loo: Koninklijke Houtvesterij en Paleispark. De houtvesterij bestaat uit uitgestrekte bossen en heidevelden, het Paleispark ligt rondom slot het Oude Loo, tegen Paleis Het Loo aan.

In het gebied is een grote biologische diversiteit waardoor het schoonheid uitstraalt. In het kroondomein zijn verschillende wandelroutes, van slechts enkele kilometers tot ruim dertien kilometer. Daarnaast zijn er in het Paleispark ook rolstoelroutes beschikbaar.

3. Amsterdamse waterleidingduinen

Tussen Zandvoort en Noordwijk liggen de De Amsterdamse Waterleidingduinen, een beschermd natuurmonument. In dit gebied, alleen bedoeld voor wandelaars, mag ook buiten de paden gelopen worden. In het noordelijke deel van dit gebied wordt het grootste deel van het drinkwater voor Amsterdam voorgezuiverd. Daarnaast woont de grootste damhertenpopulatie van Nederland in dit gebied, het is onmogelijk om deze te missen!

4. Landgoedwandeling Wierssepad

In Ruurlo begint - en eindigt - bij het station een wandeling door bossen, velden, langs het kasteel Ruurlo, doolhof Ruurlo en buitenplaats de Wiersse waar prachtige tuinen zijn. Deze tocht komt langs diverse horecagelegenheden en is in totaal ongeveer vijftien kilometer.

5. De Smokkelroute Strijbeekse Heide

Met deze route tussen Breda en België ga je terug in de tijd. Je loopt door de Brabantse landschappen die smokkelaars vroegen ook aflegden tussen Nederland en België. Langs de route staan diverse informatieborden met uitleg over de geschiedenis van het gebied.

De Smokkelroute is in totaal acht kilometer en de paden zijn goed onderhouden. Onderweg zijn weinig punten om drinken of eten te kopen, dus we raden wel aan om (zeker bij warm weer) je eigen versnaperingen mee te nemen. De route start bij pannenkoekenboerderij het Smokkelaartje. De weg wordt je vervolgens gewezen door de bewegwijzering met het smokkelmannetje erop.

6. Het Pieterpad

Het Pieterpad is de langste (bekende) wandelroute van Nederland. Het Pieterpad gaat van Pieterburen in het noorden van Groningen naar de Sint Pietersberg bij Maastricht. Deze route is maar liefst 486 kilometer lang, maar is verdeeld in 26 etappes, variërend van 12 tot 24 kilometer. Het pad is oorspronkelijk ontworpen omdat er onvrede was over het gebrek aan langeafstandswandelpaden in Nederland.

Reacties