Warme maaltijden bij ouderen

kant-en-klaar maaltijden

Jolanda Donk-Roozeboom is diëtist en helpt mensen in hun zoektocht naar een gezond en passend voedingspatroon. Elke maand schrijft Jolanda een blog voor UWassistent over voeding en ouderen.

Vorige week kwam ik nog bij een meneer op huisbezoek. Wij hebben het toen gehad over het gebruik van de warme maaltijd.

Deze meneer is alleen, omdat zijn vrouw al zeven jaar geleden overleden is. Zijn eetlust is verminderd en omdat hij nu ook nog eens alleen voor zichzelf hoeft te koken, vindt hij dit echt niet meer de moeite waard. “Moet ik voor die ene aardappel de pan opzetten?”, zegt hij zelf. Daarnaast vindt hij het erg ongezellig om alleen te eten. Al met al zorgt dit ervoor dat meneer steeds vaker geen warme maaltijd voor hemzelf klaarmaakt.

Soms maakt meneer nog wel een afspraak met zijn buurvrouw, om samen warm te gaan eten. Maar hij wil haar ook niet te vaak tot last zijn. Zijn dochter kookt ook 1 a 2 dagen in de week voor hem een warme maaltijd, waardoor hij deze maaltijd alleen nog maar hoeft op te warmen.

Maar is het opwarmen van een warme maaltijd nu eigenlijk wel goed? Gaan er voedingsstoffen verloren? En zijn de microgolven niet gevaarlijk? Of kan meneer beter kiezen voor kant-en-klaar maaltijden vanuit de supermarkt?

Kant-en-klare maaltijden uit de supermarkt bevatten vaak heel veel zout. Dit lijkt dus een gezonde optie, maar eigenlijk is dit het vaak niet. Zout kan er onder andere voor zorgen dat de bloeddruk omhoog gaat, maar ook is dit vaak slecht voor bijvoorbeeld de nierfunctie. Wanneer de maaltijd opgewarmd wordt via de magnetron, gaan er geen voedingsstoffen extra verloren en de microgolven kunnen geen kwaad.

Meneer gaat nu proberen om voor meerdere dagen te koken en dan een portie uit te wisselen met zijn buren, zodat iedereen ook niet meerdere dagen achter elkaar hetzelfde hoeven te eten. En deze porties verwarmd hij dan met de magnetron. Ik ben heel benieuwd of dit een oplossing zal zijn.

Reacties