Zo’n 1 op de 10 mensen werkt graag door na hun pensioensleeftijd, maar toch zijn we blij als we uiteindelijk in alle rust kunnen genieten van ons welverdiende pensioen. Dat komt niet zozeer doordat we werken niet leuk vinden. Sterker nog, de meeste mensen zijn best tevreden over hun baan. Het pensioen is meer een start van een compleet nieuwe levensfase. Maar is het pensioen echt zo rooskleurig als we denken? En hoe vullen Nederlanders hun ‘ouwe dag’ in? In een gloednieuwe blog van UWassistent leest u het!

Pensioen: de slingers ophangen of toch niet?

Hoe we ons pensioen ervaren, is behoorlijk subjectief; iedereen ervaart dat anders. Iemand met een lichamelijk belastende baan kijkt misschien al reikhalzend uit naar z’n pensioen, waar een ander prima nog een paar jaar met een tevreden gevoel op het fietsje stapt en fluitend naar het werk gaat.

Hoe we tegen werk en pensioen aankijken, hangt ook af van opleiding. Lageropgeleiden zien het pensioen vaker als een verlossing van het werk, terwijl hogeropgeleiden hun pensioen vaker invullen met kennisverrijkende activiteiten of reizen. Chinees leren bijvoorbeeld, iets wat je misschien als je hele leven wil doen en dan kán het ook echt.

Toch is niet alles rozengeur en maneschijn als het pensioen voor de deur staat. Mensen hebben behoefte aan structuur, ritme en een doel. Dit alles komt samen in het werkende leven. Het is een ‘flow’, waarbij alles vanzelf gaat en de weken voorbij vliegen. Het is niet zo gek dat het even zoeken is als dit plots wegvalt. Je wordt nergens meer verwacht, hoeft geen doelstellingen te behalen en ziet geen collega’s meer. De sleur die mensen vaak als vervelend ervaren bij het werk, kan ook juist een gemis zijn tijdens het pensioen.  

Gelukkig is dat goed op te vangen door op een andere manier invulling te geven aan het leven. Het is dan zaak om op zoek te gaan naar een nieuw ritme en nieuwe doelen. Wat veel mensen doen en wat ook een goede manier is om lekker van uw pensioen te kunnen genieten, zijn: 

Nieuwe hobby’s  

De jaren vanaf uw 67e kunt u alles doen wat u altijd al hebt willen doen. Zoek een leuke hobby! Iets doen waar uw interesses liggen en waar u voldoening uithaalt, belangrijk! Het is zelfs wetenschappelijk bewezen dat hobby's stress kunnen verlagen en een remedie zijn tegen angsten of andere mentale en zelfs fysieke klachten. Om maar een aantal hobby’s op te noemen: schilderen, fotograferen, dieren verzorgen, een taal leren of bloemstukken maken. Het is even zoeken, maar uiteindelijk vindt u zeker wel een hobby die helemaal bij u past. Heeft u uw ideale hobby gevonden? Laat het ons dan weten, want zo inspireert u andere pensionada's ook! 

Doorwerken na pensioen 

Wilt u toch blijven werken na uw pensioen? Dan zijn er een heleboel opties. Een maatschappelijke bijdrage leveren geeft veel voldoening en zo blijft u zich nuttig voelen, ook in de pensioenfase.

Bij UWassistent kunt u bijvoorbeeld lekker bezig blijven als bijvoorbeeld klushulp of huishoudelijke hulp. Of wat denkt u van mensen helpen in de tuin als tuinhulp? Of gezelschapsmaatje. Hoe mooi is het als u een bijdrage kunt leveren in de strijd tegen eenzaamheid onder ouderen? Bij ons bent u van harte welkom als dienstverlener! 

Bezig blijven na pensioen bij UWassistent!

 

Lees ook: Deze gadgets zijn geniaal voor senioren!

Lees ook: Gezond koken, eitje met deze trucjes