Wereld Alzheimer Dag 2017

Wereld Alzheimer Dag 2017

Ieder jaar is het op 21 september Wereld Alzheimer Dag. In de week rond Wereld Alzheimer Dag worden in het hele land activiteiten georganiseerd om extra aandacht aan dementie te geven. Omdat de wereld vergrijst worden op deze dag overheden en beleidsbepalers gealarmeerd over dementie als ernstige gezondheidskwestie. Landelijk worden activiteiten georganiseerd om extra aandacht te geven aan dementie.

Wat is de ziekte van Alzheimer?

De ziekte van Alzheimer en dementie worden vaak door elkaar gebruikt. Dementie is een verzamelnaam voor symptomen aan de hersenen, waarbij de zenuwcellen of de verbindingen tussen deze cellen kapot gaan. Hierdoor verandert iemands gedrag en zijn verstandelijke vermogen. De ziekte van Alzheimer is een van bekendste en meest voorkomende oorzaken van dementie.

Gevolgen van dementie

Veel mensen met dementie tonen veranderd gedrag en veranderingen in hun karakter. Iemand met dementie kan zich onrustig of passief gaan gedragen. De verschijnselen verschillen echter per persoon en per ziekte. Niet alleen de omgeving zal moeten wennen aan deze veranderingen, ook de persoon zelf komt in een onbekende fase en moet leren omgaan met dementie.

Vergeetrestaurant

In Japan is een proef geweest met een ‘vergeetrestaurant’; een restaurant waar alleen maar obers werken die dementie hebben. Omdat de obers last hebben van geheugenverlies, is het de vraag of u krijgt wat u heeft besteld. De initiatiefnemers wilden aantonen dat mensen in het beginstadium van dementie nog prima kunnen meedraaien in de maatschappij. De proef met het ‘vergeetrestaurant’ was een groot succes.

Wereld Alzheimer Dag 2017

Stichting Alzheimer Nederland zet zich in voor mensen met dementie en hun dierbaren. Ze geven voorlichtingen over verschillende vormen van dementie en komen op voor beter zorg voor mensen die dementie hebben. Zo zamelen ze bijvoorbeeld geld in voor wetenschappelijk onderzoek naar dementie.

Reacties