Wereld Parkinson Dag

Wereld Parkinson Dag

Een glas water drinken, de telefoon opnemen of een boodschappenlijstje schrijven: niks bijzonders zou u denken. Maar voor mensen die de ziekte van Parkinson hebben, gaan dit soort bezigheden niet altijd soepel en op de automatische piloot. In 2016 waren in Nederland 49300 mensen met Parkinson geregistreerd bij de huisarts, vooral ouderen. Naar verwachting zal dit aantal de komende jaren blijven stijgen. Om deze ziekte onder de aandacht te brengen, is het elk jaar op 11 april Wereld Parkinson Dag. Op deze dag staan Parkinson en Parkinsonismen (vergelijkbare symptomen) centraal. Deze datum is de geboortedag van de arts James Parkinson, die 200 jaar geleden de symptomen beschreef en samenbracht onder één ziekte: de ziekte van Parkinson.

Wat is Parkinson?

De ziekte van Parkinson is een aandoening in de hersenen, waar een tekort aan de neurotransmitter dopamine is ontstaan. Dopamine is een stofje dat zorgt voor prikkels tussen zenuwcellen. Als gevolg van een dopaminetekort, verloopt de aansturing van de spieren moeizamer. Daarnaast zorgt dopamine ook voor geluksgevoelens en het nemen van beslissingen. Sommige mensen met Parkinson hebben bijvoorbeeld moeite met het verwerken van nieuwe informatie, zijn gevoelig voor verslavingen of kunnen onverwacht geëmotioneerd raken.

De meest opvallende symptomen van de ziekte zijn trillen, traag bewegen en problemen met de fijne motoriek (zoals veters strikken of schrijven). Hiernaast kan ook een breed scala aan andere symptomen voorkomen. De ziekte is progressief, wat betekent dat de klachten verergeren. Parkinson is niet te genezen, maar behandelingen kunnen wel helpen om bepaalde klachten aan te pakken. Fysiotherapie, logopedie en ergotherapie kunnen het leven net iets makkelijker maken. Ook zijn er medicijnen die de traagheid en stijfheid kunnen verminderen.

Toekomst

Uitzicht op genezing is er nog niet, maar met veel onderzoek komen er wel steeds effectievere behandelingen en medicatie. Onderzoekers proberen nieuwe therapieën te ontwikkelen die gericht zijn op het vervangen van zenuwcellen en het voorkomen van afsterving van zenuwcellen. Onderzoek is dus in volle gang en dat is hoopgevend voor de toekomst!

UWassistent helpt bij Parkinson

UWassistent staat deze dag ook stil bij alle mensen met de ziekte van Parkinson. Kent u iemand in uw omgeving met Parkinson of heeft u dit zelf? Wellicht kan UWassistent iets betekenen door hulp bij het huishouden te geven, de tuin bij te houden of klussen in en om huis te doen!

Reacties