Werken na pensioen

Werken na pensioen

Steeds vaker willen mensen doorwerken na pensioen. Achter de geraniums zitten is er niet bij voor een groot aantal ‘gepensioneerden’. Sterker nog, we willen bezig blijven na de pensioengerechtigde leeftijd, liefst betaald. Wat zit hierachter? Waarom kijken we ons halve leven naar pensioen uit, maar weten we niet van ophouden als we eindelijk met pensioen mogen?

Ouder, fitter en vitaler: je bent nog lang niet oud als je met pensioen gaat. Sterker nog, veel 67+’ers nemen het ervan en maken urenlange ANWB-fietstochten, gaan op vakantie naar verre oorden en zijn meer buiten dan binnen te vinden. Sommige pensionado’s willen helemaal nog niet stoppen bij de baas of nog op zoek naar een andere baan.

Er zijn zelfs steeds meer mensen die aan de gang blijven na de pensioengerechtigde leeftijd. In 2003 had 1 op de 30 gepensioneerden een betaalde (bij)baan, in 2018 was dit aantal gestegen naar 1 op de 20. Maar liefst 2700 mensen hiervan zijn 80-plussers. De meeste van hen werken gemiddeld zo’n anderhalve dag per week.

Doorwerken na pensioen

Een steeds grotere groep pensionado’s besluit om na hun pensioen door te werken, en dit is vaak niet om financiële redenen. Een zakcentje bijverdienen na pensioen is mooi meegenomen, maar blijkt niet de belangrijkste reden te zijn. Voor sommige gepensioneerden is hun werk een uit de hand gelopen hobby of zelfs een passie. Blijven werken is een manier om onderdeel van de maatschappij te blijven. Mensen worden zo geprikkeld en blijven in contact met anderen. Ook is werken na pensioen bevorderlijk voor de behoefte om een steentje bij te blijven dragen aan de samenleving.

Gepensioneerden vinden het belangrijk dat hun werk leuk, flexibel en interessant is. Mensen die voor hun pensioen zwaar fysiek werk deden of werk met weinig sociale steun, werken minder vaak door na de pensioengerechtigde leeftijd.

Gezondheid als belangrijke factor

In goede gezondheid verkeren is een belangrijke voorwaarde om door te werken na pensioen, maar het is ook een motief. Het draagt bij aan het onderhouden van een goede gezondheid, doordat mensen worden uitgedaagd door het werk. Ook fysiek houdt het werk dat sommigen doen je in beweging.

Mogelijkheden voor blijven werken na AOW

Er zijn verschillende manieren om na je pensioen te blijven werken:

Bij de oude werkgever blijven

Werkgevers kunnen blijven profiteren van veel kennis en ervaring als iemand na zijn pensioen (deels) blijft werken voor zijn oude werkgever. Houd er wel rekening mee dat er enkele onderwerpen contractueel kunnen veranderen, zoals de werkloosheidsverzekering en de ziektewetuitkering.

Aan de slag via een uitzendbureau

Er zijn gespecialiseerde uitzendbureaus voor gepensioneerden die bezig willen blijven als ze de AOW-leeftijd bereikt hebben. Deze uitzendbureaus bieden banen aan die geschikt zijn voor gepensioneerden. Denk bijvoorbeeld aan chauffeur of surveillant. Een slimme optie, waarbij je zelf kunt aangeven welk werk je zou willen doen.

Doorwerken na pensioen in eigen onderneming

Een eigen onderneming beginnen in iets wat je ontzettend leuk vindt om te doen, kan ook nog na je pensioen. Verkoop je zelfgemaakte sieraden, geef muzieklessen of begin een café.

Werk houdt je actief en vitaal, en bovendien zorgt het ervoor dat je je netwerk verder uitbouwt. Er komt een dag dat je zelf hulp nodig hebt en dan is het fijn als er mensen zijn die je kunnen helpen.

Zit jij graag achter de geraniums of zet jij liever de bloemetjes buiten?

UWassistent biedt ideale mogelijkheden voor degenen die graag – tegen betaling – de handen uit de mouwen steken na pensioen. Wil jij dit ook? Ga dan aan de slag als gezelschapsmaatje of huishoudelijke hulp.

Reacties