Tijdens deze koude dagen blijven we vaak het liefst binnen. Toch is het verstandig om elke dag even naar buiten te gaan, bijvoorbeeld voor een wandeling. Het is belangrijk om voldoende beweging te krijgen.

UWassistent heeft enkele leuke activiteiten voor binnen voor dementerende ouderen op een rijtje gezet.

- Speel een gezelschapsspel

Ook op latere leeftijd kunnen gezelschapsspellen nog veel plezier opleveren. Het belangrijkste is dat een spel interessant genoeg is om de aandacht van de oudere vast te houden. Denk bijvoorbeeld aan ganzenbord, dammen of een kaartspel. Een spel mag best serieus genomen worden, want iedereen wil graag winnen!

- Doe een muzikale activiteit

Vooral in de beginfase van dementie heeft de favoriete muziek van de dementerende een positief effect. Muziek kan herinneringen en gevoelens losmaken – maar dit kunnen ook negatieve gevoelens zijn. Wel kan het zijn dat de dementie de muziekvoorkeur veranderd heeft.

Wil je echt een activiteit doen, in plaats van alleen maar luisteren naar muziek? Ga dan eens dansen! Is de dementerende oudere afhankelijk van een rolstoel of een rollator? Denk dan eens aan zitdansen of rollatordansen. Dit zijn niet alleen muzikale activiteiten, maar deze zorgen ook voor meer beweging!

- Lezen of luisteren

Voor sommige senioren is het niet meer mogelijk om een boek te lezen, bijvoorbeeld omdat het erg vermoeiend is als het gezichtsvermogen minder wordt. Gelukkig zijn veel boeken ook als luisterboek verkrijgbaar. Daarnaast is ‘live’ voorlezen natuurlijk ook een leuke optie!

- Bak een taart

Wat is er lekkerder dan een warme, versgebakken taart op een koude dag? Je bent niet alleen actief bezig, maar je hebt ook een lekker resultaat! Bak eens een lekkere appeltaart, of heerlijke koekjes. Of wat denk je van een recept dat de oudere kent van vroeger? Vind je het te veel werk om zelf een (appel)taart te maken? Koop dan een bakmix in de supermarkt waardoor het makkelijker is om een taart te bakken.

Welke leuke activiteiten voor dementerende ouderen ken jij nog? Laat het ons weten via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.!