Wmo aanvragen doet u zo!

 

 

Sinds 2015 hebben de gemeentes de touwtjes in handen als het gaat om hoe de ondersteuning via de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning) wordt ingevuld. De Wmo is bedoeld voor mensen die hulp of ondersteuning nodig hebben om zelfredzaam te blijven. De Wmo kan nogal ingewikkeld zijn. Wij nemen u daarom mee in de wereld van de Wmo. In deze blog leggen we uit hoe u of uw naaste ondersteuning via de Wmo aanvraagt. 

 

Stap 1 – Neem contact op met uw gemeente 

Bij de meeste gemeentes kunt u online een formulier invullen voor de Wmo-aanvraag. Vaak kunt u ook telefonisch contact opnemen met het Wmo-loket in uw gemeente. Vervolgens nodigt de gemeente u uit voor een gesprek, waarin uw behoefte aan ondersteuning in kaart gebracht wordt. 

Stap 2 – Gesprek met de gemeente

Heeft u een Wmo-aanvraag gedaan bij uw gemeente? Dan onderzoekt de gemeente welke ondersteuning of hulpmiddelen nodig zijn. Wat kunt u zelf nog? En waarmee kunnen familie en naasten u helpen? Ook dit neemt de gemeente mee bij uw aanvraag. 

 

Stap 3 – De gemeente komt met een voorstel

De gemeente maakt een verslag waarin de vervolgstappen staan. Welke ondersteuning is passend? Algemene hulp of maatwerk? In het verslag staat een voorstel. Als u het daarmee eens ben, ondertekent u het voorstel en stuurt u het terug. Binnen twee weken beslist de gemeente welke ondersteuning u krijgt en hoe dat er precies uitziet. 

 

Stap 4 – Pgb of hulp in natura?

Meestal kunt u kiezen of u een persoonsgebonden budget (pgb) wil of hulp in natura. Dat gaat wel in overleg met de gemeente. Met een pgb kunt u zelf zorg of hulp inkopen, bij een aanbieder naar keuze. Bij zorg in natura komt de begeleiding van een instelling waarmee de gemeente afspraken mee heeft. 

Heeft u of uw naaste een pgb? Bekijk dan gerust eens de opties die UWassistent voor u biedt. Van kookhulp tot hulp in het huishouden, er is veel meer mogelijk dan u denkt! Bekijk alle diensten

 

Vraag UWassistent om hulp 

Wilt u meer hulp bij uw Wmo-of pgb-aanvraag? Daar helpen wij u mee. Klik op de button en plaats een aanvraag voor een vrijblijvende kennismaking. De persoonlijke assistent in uw regio neemt contact met u op. 

 

Ik wil hulp bij Wmo aanvragen  

Waardeer dit blogbericht:
Gezond oud worden, wat is het geheim?
Nieuwe persoonlijke assistent in regio Tilburg en ...
 

Reacties

Nog geen reacties
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
dinsdag 29 september 2020