Met vier wielen op de dansvloer

Zitdansen

Dansen is voor iedereen, zelfs op latere leeftijd kun je daar nog mee beginnen. Ook voor ouderen is het belangrijk om te blijven bewegen.

Ben je wat minder mobiel en heb je een rollator nodig? Dan kun je rollatordansen! Maar wat nu als je in een rolstoel zit? Hoe kun je er dan voor zorgen dat je voldoende beweging krijgt? Ook in een rolstoel kun je dansen! Heb je weleens van zitdansen gehoord?

Wat is zitdansen?

Bij zitdansen maak je ritmische bewegingen op de maat van de muziek, vanuit een (rol)stoel. In groepsverband kunnen dansbewegingen vanuit een stoel naar eigen capaciteit worden uitgevoerd. Het is een bewegingsvorm voor personen die weinig tot geen verplaatsingsmogelijkheden hebben.

Bewegingen op muziek

Wat voor bewegingen zijn er mogelijk bij zitdansen? Zowel met je armen als je met je benen zijn er vele mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan links klappen, rechts klappen, met iedere voet stampen en je handen boven je hoofd wuiven. Deze bewegingen zijn allemaal mogelijk op een stoel, of vanuit een rolstoel.

Voordelen van zitdansen

Meer beweging krijgen is niet het enige voordeel van zitdansen, er zijn nog veel meer voordelen!

Door herkenbare liedjes te gebruiken, vindt er tegelijkertijd een geheugentraining plaats om teksten te onthouden.
Ook is het een geheugentraining om de bewegingen van de verschillende dansen te onthouden.
Door de verschillende bewegingen wordt de coördinatie geoefend. Hierdoor wordt het valgevaar verminderd.
Bewegen op muziek geeft je de mogelijkheid om je gevoelens te uiten waardoor emoties beter verwerkt kunnen worden – dit is echter wel afhankelijk van je karakter en het soort muziek.
Zitdansen bevordert de conditie en de bewegingsvaardigheden. Het stimuleert de motorische vaardigheden.
De spierfuncties worden verstevigd en blijven langer soepel.
Zitdansen betekent niet alleen bewegen op muziek, maar is ook genieten! Door in groepsverband te bewegen op muziek ontstaat er contact met andere mensen, wat sociale contacten versterkt.

Als je benen fysiek niet sterk genoeg meer zijn, is zitdansen een goed alternatief om voldoende beweging te krijgen. Maar het belangrijkste aan zitdansen is het plezier dat men er aan beleeft!

Reacties