Zo houdt u babbeltrucs buiten de deur!

Babbeltrucs: trap er niet is

Een pakketbezorger die aanbelt en vraagt om uw pinpas of een abonnement-verkoper die een praatje aanknoopt ter afleiding van een tweede persoon, die ondertussen via de achterkant het huis binnenglipt. Typische babbeltruc-situaties. De groeiende internetfraude betekent niet dat de ouderwetse trukendoos verleden tijd is. Nee, de kletspraatjes en de voet tussen de deur worden nog veelvuldig toegepast.

Vooral vijftigplussers zijn de dupe van deze trucs. Dat bleek uit onderzoek van KBO-PCOB dat werd gehouden onder 1300 55+’ers. Slechts 15 procent van de mensen die babbeltrucs meemaakten, deed aangifte.

Laten we wel even een misverstand uit de weg ruimen: het is lang niet altijd zo dat zij er sneller intrappen. Wél is het zo dat deze groep er vaker mee te maken krijgt, omdat criminelen het op deze doelgroep gemunt hebben.

Hoe herkent u de babbeltrucs? Wanneer is die pakketbezorger een échte? Dat vertellen we u in dit artikel. Dat maakt u weerbaarder tegen oplichting aan de deur en dat geeft een veiliger gevoel.

1. Check, check, dubbel check

Komt er iemand bij u aan de deur waar u geen afspraak mee heeft? Dan is het altijd goed om te checken wie er precies voor de deur staat. Kans op een babbeltruc is dan aanwezig. Vraag in ieder geval altijd om legitimatie. Staan er mensen van een bedrijf of instantie voor de deur? Vraag om het telefoonnummer van het bedrijf en zeg dat u het bedrijf belt voor verdere informatie. Als u geen afspraak heeft, is het heel vreemd als ze toch langskomen aan de deur. Dan is het oppassen geblazen.

Wees alert op smoesjes. Die kunnen ontzettend geloofwaardig zijn, zoals bij de volgende situaties:

“Ik heb een pakketje voor u, zal ik het even voor u binnen leggen?”
“Ik zou graag de meterstanden willen controleren.”
“Ik heb uw pinpas even nodig om een betaling te controleren, mag ik even binnenkomen?”

2. Nooit pinnen aan de deur

Als u de woorden ‘pinnen’, ‘pinpas’ of ‘rekening’ hoort, dan is het tijd om zo snel mogelijk de deur dicht te doen en de politie te bellen. Dan kan het zo zijn dat iemand uw pincode afleest of uw pinpas omwisselt met een neppe pas. De babbeltruc-verkopers verpakken de pinpas-truc vaak in een geloofwaardig verhaal, dus let vooral goed op woorden die iets te maken hebben met geld of betalen.

Oppassen geblazen als u bijvoorbeeld de volgende uitspraken hoort:

“Ik heb een pakketje voor u en daarvoor moet u servicekosten pinnen.”
“Heeft u een kleine bijdrage voor het goede doel….? U kunt ook pinnen als u dat handiger vindt.”
“U heeft nog een energierekening openstaan. Zal ik u helpen met pinnen?”

3. Vertrouw uw onderbuikgevoel

Vertrouwt u iets niet? Grote kans dat er dan iets niet in de haak is. Zeker als u geen afspraak heeft met degenen die aan de deur komen. Hoe geloofwaardig een smoes ook lijkt, als u twijfelt over de situatie, is dat genoeg reden om de deur dicht te doen en een melding te maken. Bij twijfel, niet doen.

4. Verdachte situatie? Schakel de politie in

Denkt u dat u (bijna) slachtoffer bent geworden van een babbeltruc? Dan is het een logische reactie dat u zich wellicht schaamt. Laten we u dit zeggen: het is niet uw schuld dat u te maken heeft gekregen met een babbeltruc. Het is belangrijk om u daarvan bewust te zijn, omdat dat de drempel verlaagt om toch naar de politie te stappen. Zo helpt u uiteindelijk ook anderen om babbeltrucs te herkennen en op tijd de deur dicht te doen.

Lees ook: Online fraude voorkomen, let hierop en Vijf tips tegen vallen in huis

Binnenkort volgen er meer artikelen over veiligheid in en om huis. Dan zetten we onder andere een aantal veelvoorkomende babbeltrucs voor u op een rij.

Wilt u zich veiliger voelen thuis? Begeleiding via UWassistent denkt graag met u mee. Ook vraagt u via onze website eenvoudig gezelschap aan. Dat kan ook ’s avonds, want dat zijn toch vaak de momenten waarop u zich onveiliger kunt voelen.

Reacties