Zorgeloos thuis blijven wonen met de juiste hulp

Zorgeloos thuis blijven wonen

Ouderen moeten zorgeloos thuis kunnen blijven wonen en genieten in hun eigen vertrouwde omgeving, zo vinden wij. De veranderingen in de zorg, met name in de Wmo, hebben gevolgen voor de (hoeveelheid) zorg en hulp aan huis. De overheid wil graag dat mensen langer thuis blijven wonen. De wetten en regels rondom zorg- en hulpverlening veranderen, maar de zorg- en hulpvragen van de ouderen niet. In toenemende mate zoeken zij hun toevlucht tot de huisarts met hun zorgvragen, zo signaleren doktersassistenten.

Uit een enquête die de Nederlandse Vereniging van Doktersassistenten (NVDA), in mei 2016 hield onder haar leden blijkt dat steeds meer ouderen een beroep doen op de huisartsenzorg. Bijna 60% van de doktersassistenten merkt in de huisartsenpraktijk een toename van de zorgvraag van oudere patiënten. Bijna 1000 doktersassistenten vulden de online vragenlijst in.

Langer thuis blijven wonen: resultaten zijn verontrustend

Op de open vraag: ‘Waarom doet deze groep volgens u vaker een beroep op de huisartsenzorg?’ waren de meest voorkomende antwoorden:

1. Ouderen willen graag dat het tekort aan hulp aan huis opgelost wordt en verzoeken de doktersassistent of huisarts deze zorg te regelen, contact te leggen met de gemeente, vaker op huisbezoek te komen, een indicatie te regelen of heel praktisch: wonden te verzorgen.

2. Gebrek aan mantelzorgers of een sociaal netwerk.

3. Mantelzorgers die de situatie van de oudere patiënt zorgwekkend zien verslechteren.

De NVDA vindt de resultaten van de enquête verontrustend en wil hiermee een signaal afgeven over dit groeiende maatschappelijke zorgprobleem.

Een andere weg

Uiteraard is het fijn om mensen in hun eigen vertrouwde omgeving thuis te laten wonen, echter dient dit wel met de juiste ondersteuning te gebeuren. Het aantal vergoedingen voor ondersteuning zal drastisch teruglopen door de grote bezuinigingen in de zorg.

De veranderingen in de zorg leiden ertoe dat de zorg of hulp die u nu of later nodig heeft anders wordt georganiseerd. Om zeker te weten dat u de zorg en hulp krijgt die u wenst, kunt u zelf het heft in handen nemen door particulier of via uw PGB een zorgaanbieder te zoeken, bijvoorbeeld Senioren-assistent.

Senioren-assistent zet zich in om de juiste ondersteuning aan te bieden, zodat iedereen op een fijne manier thuis kan blijven wonen met optimaal behoud van de levenskwaliteit.

Reacties