Zorgkosten fiscaal aftrekbaar

Zorgkosten fiscaal aftrekbaar

Vaak wordt een huishoudelijke hulp door een particuliere klant zelf betaald. Wist u dat het in sommige gevallen mogelijk is om een vergoeding of een tegemoetkoming in de kosten te krijgen? Zo zijn er bijvoorbeeld diverse mogelijkheden om een huishoudelijke hulp vergoed te krijgen.

 

Zorgkosten fiscaal aftrekbaar

Als u door ziekte of een handicap extra kosten voor zorg maakt, zijn deze kosten mogelijk aftrekbaar. Dit geldt niet alleen voor medicijnen of hulpmiddelen, maar ook voor de kosten voor extra gezinshulp zoals een huishoudelijke hulp. Het gaat hierbij alleen om de kosten waarvoor u geen vergoeding ontvangt van bijvoorbeeld uw (aanvullende) zorgverzekering of de gemeente. Ook zorgkosten die onder het eigen risico vallen mag u niet aftrekken.

Om voor deze aftrek in aanmerking te komen, moet u voldoen aan enkele voorwaarden. U vindt deze voorwaarden op de site van de Belastingdienst. Heeft u een huishoudelijke hulp via UWassistent en krijgt u deze niet vergoed via bijvoorbeeld de zorgverzekering of de gemeente?  Als de uitgaven voor deze gezinshulp hoger zijn dan het drempelbedrag, mag u deze kosten aftrekken. Het drempelbedrag is afhankelijk van uw inkomen.

Ook voor bepaalde hulpmiddelen mag u de kosten aftrekken. De kosten voor hulpmiddelen zijn de kosten die u heeft voor de aanschaf, het onderhoud en eventuele reparaties van de hulpmiddelen. Denk hierbij aan een blindenstok, een gehoorapparaat, maar ook aan een alarmsysteem in verband met een ziekte – bijvoorbeeld een alarmapparaat voor mensen met epilepsie.

Kijk voor meer informatie en de voorwaarden op de site van de Belastingdienst.

 

Andere mogelijke vergoedingen

Soms is het mogelijk om huishoudelijke hulp of begeleiding op een andere manier vergoed te krijgen.

PGB

Als u aan bepaalde voorwaarden voldoet, is het mogelijk om (een deel van) de zorgkosten vergoed te krijgen. Heeft u bijvoorbeeld een Persoonsgebonden Budget? Met dit budget kunt u via UWassistent zelf uw zorgverleners kiezen en zorg inkopen. Wij kunnen u ook helpen met het aanvragen van een PGB.

<pWMO

Gemeentes moeten er via de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO) voor zorgen dat mensen zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen. De gemeente beslist of een inwoner recht heeft op een vergoeding voor bijvoorbeeld een huishoudelijke hulp.

Zorgverzekering

In sommige gevallen is het mogelijk om onze dienstverlening vergoed te krijgen door de zorgverzekering. In aanvullende pakketten van zorgverzekeraars zit regelmatig een vergoeding voor ‘vervangende mantelzorg’. Informeer bij uw zorgverzekeraar naar deze vergoeding.

Overig

Heeft u een ongeval gehad, waardoor u het huishouden niet meer zelf kunt doen? Dan kunt u ook recht hebben op vergoeding. UWassistent werkt hiervoor samen met partners zoals Dé Letselschadehulpdienst

 

Wilt u meer informatie over een eventuele vergoeding van de kosten? Neem dan contact met ons op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel ons op 085 201 3072. 

Waardeer dit blogbericht:
De e-health week: innovaties in de zorg
Dementie voorkomen