Laatste blogberichten https://uwassistent.nl/blogs Tue, 21 Aug 2018 00:58:36 +0000 Fake nl-nl 6 tips om meer te bewegen voor ouderen https://uwassistent.nl/blogs/6-tips-bewegen https://uwassistent.nl/blogs/6-tips-bewegen

Het is belangrijk om voldoende te (blijven) bewegen. Er zijn meer dan genoeg activiteiten voor ouderen om voldoende beweging te krijgen. Door zoveel mogelijk thuis zelfstandig te blijven doen, ligt er al een goede basis om genoeg te bewegen. Maar hoe zorg je ervoor dat je voldoende beweging krijgt?

UWassistent geeft 6 tips met activiteiten voor ouderen om meer te bewegen zonder pijn!

1. Neem de trap in plaats van de lift

Moet je op de 13e verdieping zijn? Dan is het misschien niet zo’n goed idee om de trap te nemen. Maar hoef je maar enkele verdiepingen omhoog? Neem dan de trap! Meer bewegen is beter dan niet bewegen.

2. Doe ochtendgymnastiek

Doe bijvoorbeeld mee met Nederland in Beweging of maak elke ochtend een wandeling.

3. Kies een activiteit die je leuk vindt om te doen

Er zijn veel mogelijkheden om te bewegen; kies een activiteit die je leuk vindt om te doen! Als je iets doet wat je niet leuk vindt, is de kans groter dat je het niet volhoudt. Hou je van wandelen, zwemmen, fietsen of dansen? Kies wat jij leuk vindt om te doen!

]]>
info@uwassistent.nl (UWassistent) Blogverhalen Mon, 20 Aug 2018 07:52:04 +0000
Ervaringen van persoonlijke assistenten https://uwassistent.nl/blogs/ervaringen-van-persoonlijke-assistenten https://uwassistent.nl/blogs/ervaringen-van-persoonlijke-assistenten

  

Doen wat nodig is – door persoonlijke assistent Liesbeth Pauw

Afgelopen week kreeg ik een spoedopdracht binnen via de Letselschadehulpdienst. Er moest direct hulp komen voor een mevrouw die een auto-ongeluk had gehad. Zij had een zware hersenschudding en zeven zwaar gekneusde rugwervels en kon bijna niets zelf doen. Mevrouw was na het ongeluk niet direct naar het ziekenhuis vervoert maar pas veel later, daarom heeft ze ook niet direct de juiste hulp gehad.

Ze was zo blij dat ik zo snel al kwam en wilde graag haar hart luchten, zodat ik de eerste ochtend alleen maar heb geluisterd naar haar verhalen en koffie gezet. Ze knapte er helemaal van op dat er eindelijk hulp was en dat ik naar haar wilde luisteren. Uiteindelijk heb ik nog de benodigde boodschappen gehaald en beloofd dat ik de vrijdag erop weer zou komen. Inmiddels had mevrouw bericht dat ze alsnog naar een zorghotel kon voor 4 weken, gezellig onder de mensen en gerichte therapie. Ik heb voor haar vertrek het huis schoon gemaakt en geholpen met de koffer inpakken, ze werd er helemaal blij van. Ik heb beloofd over 4 weken weer terug te komen om verder te helpen waar nodig.

 

Blij dat jij er bent – door persoonlijke assistent Bianca van Wijk

Ze belde rond 20.30 in totale paniek. De wasbak liep niet door en ze wilde net haar tanden poetsen. Haar geheugen is niet meer wat het geweest is en als je bijna 87 bent dan is een verstopte wasbak net wat te veel. “Ik kom er aan,” zei ik.

]]>
info@uwassistent.nl (UWassistent) Blogverhalen Thu, 16 Aug 2018 08:21:29 +0000
Wat is eenzaamheid? https://uwassistent.nl/blogs/wat-is-eenzaamheid https://uwassistent.nl/blogs/wat-is-eenzaamheid

Eenzaamheid neemt toe met de leeftijd, maar ouderdom is geen oorzaak van eenzaamheid. Ouderen zijn niet eenzamer dan mensen uit andere leeftijdsgroepen, maar ze worden wel vaker met situaties geconfronteerd waarbij gevoelens van eenzaamheid opgeroepen kunnen worden. Het verlies van belangrijke relaties komt op oudere leeftijd vaker voor.

Verschillende onderzoeken tonen aan dat ouderen weinig sociale contacten hebben. Zo blijkt bijvoorbeeld 10% van de ouderen alleen te zijn tijdens te feestdagen. Bij ouderen die in een verzorgingstehuis wonen, komen gevoelens van eenzaamheid vaker voor dan bij thuiswonende ouderen. Maar wat is eenzaamheid eigenlijk?

Wat is eenzaamheid?

Eenzaamheid is het gevoel dat je alleen bent. Het is een verborgen probleem; anderen kunnen niet zien hoe je je voelt, of hoeveel contact je graag hebt met anderen. Mensen die eenzaam zijn zullen dat niet graag toegeven. Daarnaast is eenzaam zijn voor iedereen verschillend; de ene persoon heeft bijvoorbeeld meer behoefte aan sociale contacten dan anderen.

Er zijn verschillende soorten eenzaamheid, zoals emotionele eenzaamheid en sociale eenzaamheid.

Sociale eenzaamheid

Bij sociale eenzaamheid heb je minder contact met andere mensen dan je graag zou willen. Je sociale netwerk is te klein; denk bijvoorbeeld aan het gemis van vrienden of collega’s. Je voelt je eenzaam omdat het je niet lukt om vriendschappen te sluiten. Ook grote veranderingen in het leven, zoals het overlijden van een partner of het verliezen van je baan, kunnen leiden tot sociale eenzaamheid. Door het verliezen van belangrijke contacten, kun je in een sociaal isolement terechtkomen.

]]>
tamara@h-group.nl (Tamara) Blogverhalen Mon, 13 Aug 2018 09:45:30 +0000
Medewerkers van de maand augustus https://uwassistent.nl/blogs/medewerkers-van-de-maand-juli https://uwassistent.nl/blogs/medewerkers-van-de-maand-juli

 

Onze berichten over de medewerker van de maand worden altijd enthousiast door jullie ontvangen. Daarom presenteren wij deze keer een speciale zomereditie, waarin we niet één maar zeven dienstverleners in het zonnetje zetten. Wij hebben aan onze persoonlijke assistenten gevraagd wie zij hiervoor wilden nomineren. Er kwam een nominatie bij ons binnen waar wij erg ontroerd van werden.

“Nou daar hoef ik niet lang over na te denken. In regio Amsterdam hebben wij een bijzondere klant en hier werken zeven toegewijde dienstverleners!“ aldus onze persoonlijke assistent Nancy Rietveld. Het zorgteam draagt acht uur per dag, zeven dagen per week de zorg voor onze bijzondere Riet; haar persoonlijke hygiëne, garderobe, huishouden, boodschappen, maaltijden en sociale leven. Dit doen zij al ruim anderhalf jaar. De grijze, eentonige dagen van Riet veranderden drastisch. Ze loopt er nu verzorgd bij, haar huis is weer gezellig, de zorgverleners gaan regelmatig met haar naar buiten ‘een terrasje pakken’, zelfs een keer naar de bioscoop. Een van de zorgverleners neemt haar af en toe mee uit varen op haar bootje. Soms wordt er ’s avonds buiten een hapje gegeten. Kortom: de ondersteuning van de medewerkers is een ideale oplossing voor een dementerende oudere die zo lang mogelijk thuis wil blijven wonen.

Twee dienstverleners delen hun ervaringen.

Dienstverlener Esther aan het woord over haar ervaringen bij deze klant:

“De eerste dag bij Riet was wennen! Ik wist niet wat ik van Riet, en de situatie waarin ze zat, moest denken. Riet keek mij de hele tijd met grote ogen aan en volgde elke stap die ik deed. Veel kwam er niet uit haar maar al snel had ik door dat Riet mij belangstellend aan het observeren was.”

]]>
info@uwassistent.nl (UWassistent) Blogverhalen Thu, 09 Aug 2018 09:12:54 +0000
Vergeetachtigheid of dementie? https://uwassistent.nl/blogs/vergeetachtigheid-of-dementie https://uwassistent.nl/blogs/vergeetachtigheid-of-dementie

Als je ouder wordt gaat alles wat trager, ook het leren van nieuwe dingen. Ook heb je wel eens last van vergeetachtigheid. Je geheugen werkt iets langzamer en wellicht kun je niet meer zoveel dingen tegelijk onthouden. Soms wordt het warrig in je hoofd of heb je moeite met nadenken. Maar wanneer moet je je daar ongerust over maken?

Cognitieve vaardigheden

Cognitieve vaardigheden zijn vaardigheden waar inzicht bij nodig is. Deze vaardigheden zijn nodig om te kunnen leren en te onthouden. Het heeft te maken met je concentratie, je geheugen en je taalkundigheid. Een voorbeeld van een cognitieve vaardigheid is je op één onderdeel van de omgeving richten en daar de relevante informatie uit kunnen filteren, terwijl minder belangrijke informatie genegeerd wordt.

Veel mensen doen aan geheugentraining om hun cognitieve vaardigheden op peil te houden, maar het is niet altijd duidelijk of dit echt een positieve invloed heeft. Een gezonde levensstijl met verantwoorde voeding en voldoende beweging is wel gunstig voor de hersenen.

Vergeetachtigheid

Bij vergeetachtigheid gaat het om normale geheugenklachten, het verstoort je dagelijks leven niet. Als je bijvoorbeeld een keer niet op een woord of naam kan komen, valt dat onder vergeetachtigheid. Naarmate je ouder wordt, werkt je geheugen trager en kost het meer moeite om je te concentreren. Dit is normale (ouderdoms)vergeetachtigheid.

Dementie

De symptomen van dementie zijn erger dan de symptomen van vergeetachtigheid. Iemand met dementie vergeet niet alleen iemands naam, maar herkent deze persoon ook niet meer. Hij kan verdwalen in zijn eigen omgeving en weet niet meer hoe hij het huishouden moet doen.

]]>
tamara@h-group.nl (Tamara) Blogverhalen Mon, 06 Aug 2018 08:11:07 +0000