Laatste blogberichten https://uwassistent.nl/blogs Thu, 24 Jun 2021 22:56:02 +0200 Fake nl-nl Drie handige gadgets voor senioren https://uwassistent.nl/blogs/drie-handige-gadgets-voor-senioren https://uwassistent.nl/blogs/drie-handige-gadgets-voor-senioren

Ouder worden gaat vanzelf, maar het is niet altijd makkelijk. U krijgt misschien te maken met ongemakken zoals verminderde mobiliteit, geheugen of gezondheid. U kunt via diverse wegen hulp inschakelen, bijvoorbeeld via UWassistent! De dienstverleners helpen u graag in het huishouden, met het onderhouden van uw tuin of begeleiden u naar een afspraak. Daarnaast kunt u diverse gadgets aanschaffen om u te ondersteunen bij het langer zelfstandig thuis wonen. Wij geven vandaag drie voorbeelden.

Wat betekent 'gadget'?

Eigenlijk is dat best een gek woord, gadget. Wat is een gadget? Een gadget is een vernieuwend en slim ontworpen item, vaak binnen de consumentenelektronica (bron: Wikipedia). Een voorbeeld van een gadget voor senioren is Robot Tessa, waar we eerder al een blog over schreven. Dit robotje helpt om structuur in het dagelijks leven te brengen.

1. Gadget bij dementie: de OER muziekspeler

Voor ouderen met dementie is een gezellige gadget ontwikkeld, de OER muziekspeler. Met deze speler kunnen mensen met dementie profiteren van de herstellende en geruststellende werking van muziek. Deze kleurige gadget lijkt op een radio van vroeger. Dit zorgt voor herkenning. De speler ís geen radio. Familie, mantelzorgers en andere verzorgers kunnen muziek uploaden met een usb-kabel. Voor een kleine meerprijs is de muziekspeler aan te schaffen mét afspeellijst, bijvoorbeeld muziek uit de jaren 50. De simpele bediening is een uitkomst. Er zijn drie opties: aan, uit en volgende.

2. Gadget voor ’s nachts: verlichting met sensor

Moet u s’ nachts vaak uit bed om naar het toilet te gaan en moet u een aantal meter afleggen voor u het licht aan kunt doen? Dan is bed- en vloerverlichting met een bewegingssensor misschien iets voor u. Deze verlichting gaat automatisch aan als u uw voeten naast het bed zet. Zo hoeft u niet eerst in het donker op zoek naar het lichtknopje. De tijdsduur dat het licht aan blijft, kunt u zelf kiezen. Het stroomverbruik is laag en onderhoud is niet nodig. Heeft u verlichting aangeschaft? Schakel een klushulp in via UWassistent. Hij of zij helpt u graag met de plaatsing.

 

]]>
info@uwassistent.nl (UWassistent) Blogverhalen Fri, 18 Jun 2021 12:00:40 +0200
Nieuwe vestiging: Louise Welles gestart als contactpersoon in regio Friesland! https://uwassistent.nl/blogs/nieuwe-vestiging-louise-welles-gestart-als-contactpersoon-in-regio-friesland https://uwassistent.nl/blogs/nieuwe-vestiging-louise-welles-gestart-als-contactpersoon-in-regio-friesland

Begin juni is onze nieuwe persoonlijke contactpersoon Louise Welles gestart in regio Friesland. Met deze nieuwe vestiging blijft de landelijke dekking van UWassistent gewaarborgd. Wij werken met vaste contactpersonen, een aanspreekpunt uit uw eigen regio waar u op kunt terugvallen. De contactpersonen zijn betrokken en regelen dienstverlening aan huis.

Vandaag stellen we onze nieuwe contactpersoon Louise aan u voor!

Even voorstellen

Louise woont samen met haar man Arjo, zoon Mats en kat Lio in de binnenstad van Leeuwarden. Ze runnen daar een eetcafé. Ook haar dochter woont in dezelfde stad. Louise kookt graag, ook voor het eetcafé. Een van haar andere hobby’s is het oplossen van sudoku’s.

Binnen haar studie heao Economisch-Juridisch koos Louise de afstudeerrichting Personeel & Organisatie. Later volgde ze de hbo-module Ouderenzorg. Ze werkte tien jaar bij Randstad Uitzendbureau. In haar werk had ze veel contact met zorginstellingen, ziekenhuizen en uitzendkrachten in de zorg. Het was haar taak om uitzendkrachten te matchen aan instellingen en ziekenhuizen. De afgelopen jaren werkte ze als HR-adviseur.

Luisteren, analyseren, verbinden

Steeds meer ouderen blijven langer zelfstandig thuis wonen. Er is behoefte aan ondersteuning, maar wel met behoud van regie. UWassistent voorziet in deze behoefte. ‘Ouderen hebben daarnaast behoefte aan één vaste contactpersoon, die snel kan schakelen. Iemand die toegankelijk is’, legt Louise uit.

]]>
info@uwassistent.nl (UWassistent) Blogverhalen Fri, 11 Jun 2021 12:00:00 +0200
Verkeer en veiligheid: waar u als oudere op kunt letten https://uwassistent.nl/blogs/verkeer-en-veiligheid-waar-u-als-oudere-op-kunt-letten https://uwassistent.nl/blogs/verkeer-en-veiligheid-waar-u-als-oudere-op-kunt-letten

Het is waarschijnlijk een hele tijd geleden dat u heeft leren fietsen of autorijden. Inmiddels gaat u misschien vaker te voet op pad, eventueel met een rollator. Deelnemen aan het verkeer kan lastiger worden als u ouder wordt. U krijgt te maken met steeds drukker verkeer. Verkeersveiligheid is belangrijk om ongelukken te voorkomen. We geven graag een aantal tips om ook op latere leeftijd veilig deel te blijven nemen aan het verkeer.

Veilig fietsen voor ouderen

Op de fiets naar de bakker of juist een lange tocht maken door de natuur: fietsen is handig en leuk! U werkt aan uw conditie en u bent tegelijkertijd lekker in de buitenlucht. Als we eenmaal hebben geleerd om te fietsen, verleren we dat niet zo snel meer. Ook als u een lange tijd niet heeft gefietst, gaat het meestal toch weer als vanzelf.

Toch kan het lastig worden om op te stappen, over uw schouder te kijken en uw evenwicht te bewaren. Dit zijn geen redenen om niet meer te fietsen! Er zijn verschillende mogelijkheden uw zelfvertrouwen en veiligheid te vergroten.

Om de veiligheid te vergroten kunt u eventueel een fietshelm dragen. Dit verkleint de kans op hoofd- en hersenletsel mocht u toch ten val komen. Dat geeft een veilig gevoel! Om het opstappen makkelijker te maken, zijn er fietsen op de markt met een lage instap. Deze modellen zijn er niet alleen voor vrouwen, maar ook voor mannen. Stel daarnaast uw zadel op de juist hoogte af, of laat dit doen door de fietsenmaker. Zo voorkomt u onhandige situaties en kunt u eenvoudig op- en afstappen zonder te vallen. Als u moeite heeft met omkijken (en daarbij uw evenwicht bewaren), is er de achteruitkijkspiegel. Is fietsen te zwaar voor u geworden? Overweeg om een elektrische fiets aan te schaffen, dan hoeft u niet zo hard te trappen! Meer tips over veilig blijven fietsen leest op de website van Veilig Verkeer Nederland.

Veilig autorijden op latere leeftijd

Autorijden geeft veel vrijheid. U kunt zelf op bezoek gaan, boodschappen halen of een leuk dagtripje maken. Op latere leeftijd is het belangrijk om in de gaten te houden of autorijden voor u nog een veilige manier van vervoer is. Zijn uw zicht en reactievermogen nog voldoende? Als bestuurder bent u verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en die van anderen. Het kan lastig zijn om te ontdekken of u nog veilig mobiel bent. 

]]>
info@uwassistent.nl (UWassistent) Blogverhalen Fri, 04 Jun 2021 12:00:35 +0200
Aanvullende mantelzorg: van zorgen naar samenzijn https://uwassistent.nl/blogs/aanvullende-mantelzorg-van-zorgen-naar-samenzijn https://uwassistent.nl/blogs/aanvullende-mantelzorg-van-zorgen-naar-samenzijn

Zorgt u voor een hulpbehoevende uit uw directe sociale omgeving, bijvoorbeeld uw ouder(s)? Doet u dat vrijwillig en onbetaald? Dan verleent u mantelzorg. Deze zorg begint met sporadische klusjes, vaak komen er steeds meer taken bij en later bent u misschien wel dagelijks voor uw naaste in de weer. Een mooie en dankbare taak, maar ook een zware taak. Daarom is het verstandig om hulp te vragen, incidenteel of structureel. Dit heet aanvullende mantelzorg, u leest er meer over in deze nieuwe blog van UWassistent.

U kunt als mantelzorger alleen goed voor uw naaste(n) zorgen, als u de taken goed kunt combineren met uw eigen leven. Zorg dat u genoeg tijd overhoudt voor andere dingen die voor u ook belangrijk zijn zoals uw gezin, werk, vrienden en hobby’s.

Mantelzorg en vakantie

U kijkt uit naar uw aankomende vakantie, maar wie zorgt er voor uw naaste? Er moeten tenslotte boodschappen gehaald worden, er moet iemand mee naar de fysiotherapeut en de kliko's moeten aan straat. Uw naaste zit waarschijnlijk ook om een gezellig praatje verlegen. U voelt zich misschien wel schuldig dat u op vakantie wilt gaan. Dat is niet nodig! Zeker als u langdurig mantelzorger bent, is het belangrijk om uzelf niet te vergeten.

Hulp uit uw eigen omgeving

Mantelzorgtaken worden niet altijd bewust verdeeld. Het is nu eenmaal zo gegroeid. Vraag daarom hulp aan uw omgeving, als de zorg u boven het hoofd dreigt te groeien. Heeft u broers of zussen? Hebben zij tijd om bijvoorbeeld eens boodschappen te doen of te helpen met de administratie van uw ouder(s)? Zij staan er misschien helemaal niet bij stil hoe veel u doet. Heeft u meer tijd voor uzelf nodig en wilt u de taken anders verdelen? Vele handen maken licht werk. Praat met uw omgeving! Dit hoeft niet alleen familie te zijn. U kunt bijvoorbeeld ook hulp vragen aan buren of kennissen.

Aanvullende mantelzorg via UWassistent

Heeft u geen familie of kennissen waar u op kunt terugvallen? Vraag dan hulp via UWassistent. De dienstverleners staan voor u klaar om incidenteel of structureel taken uit handen te nemen. Dit kan gaan om huishoudelijke taken, maar ook om begeleiding naar afspraken. Dit zijn maar enkele voorbeelden van de mogelijkheden. Uw wensen staan voorop. In de vrijblijvende kennismaking kunt u al uw vragen stellen en uw wensen voorleggen aan de vaste contactpersoon. Hij of zij gaat daarna op zoek naar een passende, betrouwbare dienstverlener. Zo houdt u tijd over voor uzelf. Daarnaast kunt u de tijd met uw naaste anders indelen. Het draait minder om zorgen en meer om samenzijn.

]]>
info@uwassistent.nl (UWassistent) Blogverhalen Fri, 21 May 2021 12:00:51 +0200
Eten en drinken bij dementie https://uwassistent.nl/blogs/eten-en-drinken-bij-dementie https://uwassistent.nl/blogs/eten-en-drinken-bij-dementie

 

Goed eten en drinken is voor iedereen belangrijk, zeker voor mensen met dementie. Zij hebben helaas vaak problemen met eten en drinken, met diverse gezondheidsrisico’s tot gevolg. Maakt u zich zorgen over de voedsel- en vochtinname van uw naaste? In deze UWassistent blog vertellen we meer over eten en drinken bij dementie.

Als eten en drinken een probleem is geworden, dan kan iemand ondervoed raken of uitdrogen. Ondervoeding zorgt ervoor dat mensen vatbaarder zijn voor infecties, ontstekingen, zwakte en vermoeidheid. Uitdroging kan zelfs levensbedreigend zijn. Daarom is het belangrijk om slechte voedsel- en vochtinname te herkennen.

Problemen herkennen

In het beginstadium van dementie zijn de tekenen van slecht eten en drinken meestal nog niet zo duidelijk te zien. De oudere kan zelfs veel te veel (zoet) eten. Let goed op het gedrag van een persoon met dementie. Gaat het kauwen of slikken moeizaam? Stopt hij of zij zomaar ontzettend heet eten in de mond? Dit zijn tekenen van eetproblemen. Daarnaast is langzaam eten, waarbij veel aansporing nodig is, ook een teken. Verder is het mogelijk dat uw naaste eten en drinken niet herkent en dus niets tot zich neemt.

Eten zoals vroeger

Iemand aansporen tot voedsel- en vochtinname kan lastig zijn. Welke oplossing passend is, ligt aan de situatie en de persoon. Eten zoals vroeger kan helpen. Mensen met dementie vinden het prettig om herinneringen op te halen. Betrek uw naaste daarom bij het koken. De handelingen komen hem of haar misschien bekend voor. Daarnaast helpt het om gerechten te koken die uw naaste vroeger vaak heeft gemaakt en gegeten. Zorg wel dat het koken rustig en gestructureerd verloopt.

]]>
info@uwassistent.nl (UWassistent) Blogverhalen Fri, 14 May 2021 12:00:47 +0200