Laatste blogberichten https://uwassistent.nl/blogs Wed, 29 Jun 2022 20:46:11 +0200 Fake nl-nl Blijf warmte de baas deze zomer https://uwassistent.nl/blogs/blijf-warmte-de-baas-deze-zomer https://uwassistent.nl/blogs/blijf-warmte-de-baas-deze-zomer

Het is al behoorlijk warm geweest afgelopen voorjaar. Nu de zomer is aangebroken zal de zon zich steeds vaker laten zien. Dit zorgt voor stijgende temperaturen. Dat is natuurlijk fijn, zolang u de warmte de baas blijft tenminste. Houd het hoofd koel met onze tips tegen de warmte.

Water drinken

De belangrijkste tip als het warm is: voldoende water drinken. In de zomer is dat nog belangrijker. Omdat u zweet, raakt u namelijk meer vocht kwijt. Als u te weinig drinkt, kunt u uitgedroogd raken. Uitdroging kan leiden tot vervelende (milde) klachten zoals hoofdpijn, vermoeidheid en kramp. Maar er kunnen ook ernstige uitdrogingsverschijnselen optreden zoals bewusteloosheid, verwardheid en een onregelmatige hartslag. Neem direct contact op met een arts als u de ernstige verschijnselen herkent bij uzelf of een ander.

Voldoende water drinken kan lastig zijn. Drink daarom ieder uur. U doet er goed aan om ten minste 2 liter water te drinken op een warme zomerdag. Neem ook een flesje water mee als u op pad gaat. Lees meer over dit onderwerp bij Het Voedingscentrum >

Warmte buiten houden

Als het warm is in huis, hebben veel mensen de neiging om de ramen open te zetten. Dit is niet handig. De warme lucht waait zo juist naar binnen en warmt de ruimte op. Sluit daarom overdag ramen, deuren, gordijnen en zonwering. Zorg wel voor ventilatie. Vroeg in de ochtend of later op de avond kunt u de ramen wel opzetten. Dan is het een stuk koeler buiten.

Goede isolatie draagt ook bij aan een aangename temperatuur in huis. In de zomer én in de winter. Lees meer over isolatie op de website van Milieu Centraal >

]]>
info@uwassistent.nl (UWassistent) Blogverhalen Wed, 29 Jun 2022 17:00:32 +0200
Fijne activiteiten bij dementie https://uwassistent.nl/blogs/fijne-activiteiten-bij-dementie https://uwassistent.nl/blogs/fijne-activiteiten-bij-dementie

Onderzoek toont aan dat het belangrijk is om de hersenen actief te houden, zeker voor mensen met dementie. Activiteiten in allerlei vormen dragen hier aan bij. Voor familie en mantelzorgers kan het lastig zijn om een fijne activiteit te bedenken. We zien vaak sneller de onmogelijkheden dan de mogelijkheden. UWassistent deelt daarom graag enkele activiteiten en waardevolle inzichten.

 

Denk in mogelijkheden

We zijn snel geneigd om te kijken naar de dingen die iemand met dementie niet meer kan. Dat is logisch. U kent uw naaste op een bepaalde manier en ineens moet u dat beeld aanpassen. Probeer in mogelijkheden te denken. Gebruik werk of hobby’s van vroeger als aanknopingspunt. Het gaat om raakvlakken, niet om de exacte activiteit. Ook het seizoen kan een goede inspiratiebron zijn voor een leuke activiteit. Denk aan pinda’s rijgen in de herfst, kerstliedjes zingen in de winter, jonge eendjes voeren in de lente of een fruitsalade maken in de zomer.

 

Fijne activiteiten bij dementieWandelen

Een wandeling maken is niet alleen gezond, het kan ook het geheugen activeren. Loop eens samen langs bekende plaatsen in de buurt. Misschien komen er wel mooie verhalen van vroeger naar boven. Door te wandelen verbetert het denkvermogen en de doorbloeding. Onrust neemt af. Een ander idee: samen naar een familielid of bekende wandelen. Gezellig kletsen stimuleert de hersenen ook.

]]>
info@uwassistent.nl (UWassistent) Blogverhalen Wed, 01 Jun 2022 11:30:58 +0200
Veilig fietsen: zo pakt u dat aan! https://uwassistent.nl/blogs/veilig-fietsen-zo-pakt-u-dat-aan https://uwassistent.nl/blogs/veilig-fietsen-zo-pakt-u-dat-aan

Fietsen is niet alleen gezond, het brengt u ook op de leukste plekken. Het voorjaar is een mooie tijd om nieuwe fietsroutes te verkennen of de fiets te pakken voor een boodschap. Mede door te fietsen blijft u langer gezond en zelfredzaam. Oudere fietsers zijn helaas ook kwetsbaarder in het verkeer. Veilig fietsen: hoe pakt u dat aan?

Hulpmiddelen voor veilig fietsen

Er zijn verschillende hulpmiddelen die de veiligheid kunnen vergroten. Denk bijvoorbeeld aan een fietshelm. Het dragen van een fietshelm kan veel leed voorkomen. Hiermee verkleint u namelijk de kans op hersenletsel als gevolg van een fietsongeluk. Het advies om een helm te dragen wordt breed gedragen onder artsen.

Bij ouder worden horen verschillende lichamelijke uitdagingen. Mogelijk bent u strammer, op- en afstappen is dan minder eenvoudig. Een fiets met een lage instap is daarom een goed idee. Zo voorkomt u dat u omvalt bij deze handeling.

In het verkeer is het belangrijk om te weten wat er rondom gebeurt, zeker als u gaat afslaan. Wanneer achteromkijken minder makkelijk gaat of u daarbij erg overhelt, is een spiegel een goed hulpmiddel.

Andere hulpmiddelen waar u aan kunt denken zijn:Werkende verlichting en reflectiestrips (gezien worden bij slecht weer en in het donker)Een zonnebril (tegen vervelende schitteringen en vliegjes, voor beter zicht)Fietstassen (geen tassen aan het stuur, voor een betere balans)

Veilig Verkeerd Nederland maakte handige video’s over veilig fietsen >

]]>
info@uwassistent.nl (UWassistent) Blogverhalen Wed, 18 May 2022 11:55:07 +0200
Kortingen voor ouderen https://uwassistent.nl/blogs/kortingen-voor-ouderen https://uwassistent.nl/blogs/kortingen-voor-ouderen

De afgelopen tijd is het leven een stuk duurder geworden. We betalen meer voor boodschappen, brandstof, energie en ga zo maar door. Dit vraagt om aanpassingen en creatieve oplossingen. Gelukkig profiteren ouderen van diverse kortingen. We delen graag een aantal mooie kortingen met u. Dat scheelt weer in de portemonnee!

Met korting op vakantie

Een aantal dagen er tussenuit is natuurlijk heerlijk, maar is dat mogelijk een te grote uitgave. Verschillende Nederlandse vakantieparken hanteren kortingen voor senioren, waardoor een weekend of midweek weg misschien wél in uw budget past. De Beekse Bergen, Sunparks en Center Parcs bieden bijvoorbeeld aantrekkelijke kortingen op een verblijf aan voor 55-plussers.

Minder betalen in het openbaar vervoer

Reizen met het openbaar vervoer is voor 65-plussers goedkoper dan voor andere reizigers. U reist automatisch met een korting van 34% als u gebruikmaakt van een persoonlijke OV-chipkaart. Daarnaast kan de korting oplopen door voor een abonnement te kiezen (in plaats van per rit te betalen). Verschillende regionale OV-bedrijven bieden aantrekkelijke abonnementen aan voor senioren. De automatische leeftijdskorting is niet van toepassing voor reizen met de trein.

Lees hier meer over korting voor senioren in het openbaar vervoer >

Voordeel bij de bioscoop

Ook bij bioscoop Kinepolis kunt u profiteren van korting op een kaartje (65+). Dit kan oplopen tot enkele euro’s. Gaat u samen met uw kleinkinderen (t/m 11 jaar)? Ook voor hen is er een aangepast tarief. Bioscoop Pathé geeft geen korting voor ouderen, maar er is wel een aparte middagvoorstelling speciaal voor 50-plussers: Pathé 50PLUS. U ontvangt tijdens de pauze een gratis kopje koffie en een koek.

]]>
info@uwassistent.nl (UWassistent) Blogverhalen Wed, 04 May 2022 10:30:04 +0200
Tips voor het omgaan met kou https://uwassistent.nl/blogs/tips-voor-het-omgaan-met-kou https://uwassistent.nl/blogs/tips-voor-het-omgaan-met-kou

Als we denken aan de gevaren van kou, denken we al snel aan gladheid en sneeuwstormen. Maar ook onder normale omstandigheden kan kou ongemak vooroorzaken, zeker voor ouderen. Zij hebben meer moeite om hun lichaam op temperatuur te houden. Ook binnenshuis. Ouderen merken minder goed dat de lichaamstemperatuur daalt. Vooral voor mensen met dementie kan dit problemen opleveren. UWassistent geeft daarom graag een aantal tips tegen de kou!

Tips tegen kou

Om kou de baas te blijven kunt u de volgende tips toepassen:

Draag meerdere dunne laagjes kleding. Dat werkt beter dan één dikke trui. Denk bijvoorbeeld aan een hemd onder uw kleding.Het is verleidelijk om de verwarming flink op te stoken, maar de ideale temperatuur voor binnen ligt zo rond de 20 graden.Gaat u naar buiten in de winter? Draag dan een muts. Via het hoofd verliest u namelijk veel warmte.Bewegen is belangrijk en effectief tegen kou. Zorg dat u niet te lange tijd achter elkaar stilzit.

 

Wilt u een frisse neus halen en lekker in beweging zijn? UWassistent regelt graag een dienstverlener die gezellig met u gaat wandelen. Vraag nu eenvoudig gezelschap aan! >

Kou en alcohol

Sommige mensen denken dat een stevige borrel bevorderlijk is voor de lichaamstemperatuur, maar dat is een fabeltje. Bij kou vernauwen de bloedvaten, hierdoor neemt de doorbloeding af. U verliest dan minder warmte en uw lichaamstemperatuur blijft op peil. Door het drinken van alcohol kunnen de bloedvaten niet vernauwen, waardoor u juist minder warmte vasthoudt en sneller afkoelt. Daarnaast verdooft alcohol, kouprikkels worden minder goed waargenomen. U heeft het dan koud, maar u beseft het niet.

]]>
info@uwassistent.nl (UWassistent) Blogverhalen Thu, 20 Jan 2022 17:10:29 +0100