Laatste blogberichten https://uwassistent.nl/blogs Mon, 16 Dec 2019 07:21:27 +0000 Fake nl-nl Met het oog op de toekomst: bent u al voorbereid op later? https://uwassistent.nl/blogs/met-het-oog-op-de-toekomst-bent-u-al-voorbereid-op-later https://uwassistent.nl/blogs/met-het-oog-op-de-toekomst-bent-u-al-voorbereid-op-later

Vijftig plus: voor een 20-jarige klinkt het misschien ‘oud’, maar als u zelf een vijftigplusser bent, weet u wel beter. Wat nou oud? Waarschijnlijk voelt u zich nog hartstikke vitaal, kiplekker en piepjong. Lichamelijk loopt u wellicht iets minder soepel de trap op dan tien jaar geleden. Die boodschappentas tillen kost misschien net iets meer tijd dan in de jongere jaren. Maar ach, dat hoort erbij en zolang we verder gezond blijven, nemen we dat voor lief. Misschien bent u zelfs wel een supersenior! Ja echt, ze bestaan, de supersenioren. Dat zijn optimistische, levenslustige en fitte senioren die hun leven een hoog cijfer geven. 

Natuurlijk is het heel positief dat we steeds fitter oud worden. Hoe langer we gezond van het leven kunnen genieten, hoe beter. Maar, zijn we eigenlijk wel goed op de toekomst voorbereid? Wat doen we om ons alvast voor te bereiden op onze ‘oude dag’? Hoe kúnt u zich daarop voorbereiden, als u zich nog hetzelfde voelt als toen u nog een florerende twintiger of een dertiger was? Waarom zou u dat doen? In dit artikel gaan we daar verder op in en leest u wat u nu al kunt doen om het u later zo comfortabel mogelijk te maken.

Goed voorbereid de toekomst tegemoet

Uit onderzoek van I&O Research blijkt dat 55+’ers niet zo bezig zijn met het aanpassen van de woonsituatie: 68% van de Nederlanders zijn zich nog niet aan het voorbereiden op langer thuis kunnen blijven wonen later. De meest genoemde reden is dat mensen zichzelf vaak nog te jong vinden (en voelen) om zich daarop voor te bereiden. Tot de leeftijd van ongeveer 70 jaar, verhuizen mensen nog of verbouwen ze hun huis (de helft daarvan is gericht op aanpassingen voor later). Hoe ouder we worden, hoe minder we de behoefte voelen om te verbouwen of verhuizen. En als we dan op een punt komen dat het wél nodig is… tsja, dan blijft dat toch een beetje liggen.

Bij UWassistent willen we, net als u, dat u of mensen in uw omgeving zo lang mogelijk zelfstandig thuis kunnen blijven wonen. En met de voorbereidingen daarvoor kunt u niet vroeg genoeg beginnen. Alles wat u nu alvast doet, daar profiteert u later van. Of dat nu over vijf jaar of twintig jaar pas is. Hier volgen een aantal slimme manieren om uzelf of iemand in de omgeving alvast voor te bereiden op later (als we “oud” zijn).

Aanpassingen in de woning

We beginnen met de meest voor de hand liggende: de woning aanpassen. Afhankelijk van de situatie waarin u zich bevindt, zijn er allerlei hulpmiddelen om mobiliteit en veiligheid in huis te vergroten en om vallen in huis te voorkomen. 

]]>
info@uwassistent.nl (UWassistent) Blogverhalen Tue, 10 Dec 2019 09:42:33 +0000
4 herfstactiviteiten die u zeker nog wil doen dit jaar https://uwassistent.nl/blogs/4 https://uwassistent.nl/blogs/4

Met die koude en regenachtige dagen is het heerlijk om weg te kruipen op de bank. Krantje lezen met een warme kop thee: een heerlijke invulling van die zondagmiddag. Maar als u meer behoefte heeft aan wat actie in plaats van al die thee op de bank, vindt u hier een overzicht van herfstactiviteiten waarmee u actief de herfst (en winter) doorkomt. Leuke dingen ondernemen met partner, (klein)kinderen, vrienden of alleen houdt u fit en vitaal. En ook niet onbelangrijk: het geeft energie én voldoening. 

De leukste ideeën voor een dagje weg in de herfst

1. Citytrip(s) in eigen landZoek een goedkope dagkaart voor de trein, goed gezelschap en ga er op uit! Nederland zit vol met verborgen parels, ook de kleinere steden. Stap in de trein en stap uit bij een stad waar u nog nooit bent geweest. Stap binnen bij het dichtstbijzijnde VVV-kantoor en laat u verrassen door al het moois dat Nederlandse steden te bieden hebben, zeker met al die kerstlichtjes. Is het heel koud buiten? Dan duikt u gewoon lekker warm een museum in, opgelost! Probeer dit eens: meerdere steden bezoeken op één dag!

Met de trein bent u binnen een uurtje of twee al een heel eind op weg!

Tips van UWassistent waar u wellicht nog niet aan had gedacht:

- Zwolle (museum de Fundatie)

]]>
info@uwassistent.nl (UWassistent) Blogverhalen Mon, 02 Dec 2019 14:39:03 +0000
Trends onder senioren: online dating https://uwassistent.nl/blogs/vrijgezelle-vijftigplussers-ontdekken-online-dating-en-dit-is-waarom https://uwassistent.nl/blogs/vrijgezelle-vijftigplussers-ontdekken-online-dating-en-dit-is-waarom

 

Vrijgezelle vijftigplussers: is het vuur der liefde gedoofd of begint het avontuur nu pas? Vroeger hadden mensen één partner, voor het leven. Kreeg je daarna toch nog een andere partner? Dan was dat toch wel een beetje apart. Of nouja, in ieder geval niet zoals het hoorde. En nu? Tijden zijn veranderd, en behoorlijk ook. Daten is hip, ook onder senioren! Wat voeren die single senioren in hun schild? Waar zijn ze naar op zoek? En waarom? UWassistent zocht het uit. 

Eerder verscheen er een artikel van UWassistent over relatiebemiddeling, waarin een matchmaker uitlegde hoe zij mensen aan elkaar koppelt. In deze blog gaan we in op een nieuwe trend onder senioren: online dating. 

Trend: online dating bij senioren

Steeds meer senioren zijn single. Single en gescheiden. Daar kunnen verschillende redenen voor zijn. Met pensioen gaan is bijvoorbeeld een fase waarin partners ineens veel meer tijd samen doorbrengen, met irritaties en frustraties tot gevolg. En wat óók meespeelt, is het ouder worden. De tijd van ‘aanmodderen’ is dan voorbij. Tijd voor iets nieuws. Mensen durven misschien toch sneller de knoop door te hakken als de kinderen uit huis zijn en het pensioen goed geregeld is. 

Na een scheiding of verlies van een partner ontstaat er een tijd later soms een periode van ontdekken en opnieuw beginnen. Op een gegeven moment komt er dan een punt dat mensen toch een maatje missen in hun leven, waarna ze zich voorzichtig gaan begeven in het datingcircuit. En die date-wereld verschilt niet zoveel van die van jongeren. Uit onderzoek van startpagina.nl bleek dat meer dan de helft van de 50-plussers die op zoek zijn naar een relatie, die via een datingsite of -app voor elkaar hoopt te krijgen. 

]]>
info@uwassistent.nl (UWassistent) Blogverhalen Mon, 18 Nov 2019 13:10:04 +0000
Brain training om dementie te voorkomen? https://uwassistent.nl/blogs/brain-training-om-dementie-te-voorkomen https://uwassistent.nl/blogs/brain-training-om-dementie-te-voorkomen

 

Het brein is een van de grootste raadsels van het menselijk lichaam, met een hoop geheimen die nog niet ontrafeld zijn. Een soort black box. Onderzoekers komen wel steeds meer te weten over wat zich allemaal afspeelt in dat bovenkamertje. Gelukkig maar, want door deze (nieuwe) kennis kunnen wetenschappers ook gerichter zoeken naar oplossingen voor hersenaandoeningen, zoals dementie.

Dementie is een van die mysterieuze fenomenen van het menselijk brein. Kunnen we dementie voorkomen? Of ons leven zo inrichten dat de kans op dementie verkleint? Door ons brein voldoende te trainen, bijvoorbeeld? UWassistent zocht uit of brain training helpt om dementie te voorkomen. Wat vertelt onderzoek hierover? Dat leest u in deze blog!

Van de sportschool naar hersengymnastiek 

Puzzeltjes speciaal voor senioren, brain training games, geheugenspelletjes op tv -iets met een boodschappenlijstje- speciaal voor senioren. Ze hebben één ding gemeen: het brein trainen. Voor we verder ingaan op de vraag of brain training dementie kan voorkomen, eerst even dit: de hersenen trainen, dat is toch een compleet ander verhaal dan het trainen van spieren in het lichaam. Hoe zit dat? Wat is brain training? Ons brein is de hele dag (en nacht) prestaties aan het leveren. Dat uit zich bijvoorbeeld in redeneren, onthouden, iets nieuws leren en problemen adequaat oplossen. Deze processen vallen onder ‘cognitieve vaardigheden’. 

Bij speciale spelletjes om de hersenen te trainen, gebruik je een of meerdere van die hersenfuncties. Maar nu de belangrijke vraag: levert dat nu iets op, om urenlang met pen in de aanslag sudoku’s op te lossen? Trainen we daarmee daadwerkelijk ons brein? Of is het alleen vermakelijk tijdverdrijf? 

]]>
info@uwassistent.nl (UWassistent) Blogverhalen Thu, 07 Nov 2019 08:34:34 +0000
Dag van de Mantelzorg: ode aan de mantelzorgers! https://uwassistent.nl/blogs/dag-van-de-mantelzorg-ode-aan-de-mantelzorgers https://uwassistent.nl/blogs/dag-van-de-mantelzorg-ode-aan-de-mantelzorgers

10 november 2019 is de Dag van de Mantelzorg: de dag waarop Nederland stilstaat bij alle mantelzorgers die zich dag in dag uit, nacht in nacht uit ontfermen over een naaste. Dat is geen simpel klusje, maar een zware opgave die vraagt om toewijding, jezelf opzij zetten en vooral: liefde voor je naaste.

Zonder alle mantelzorgers die Nederland rijk is, en ja dat zijn er 4,4 miljoen, zouden een hele hoop mensen niet de zorg, hulp en aandacht krijgen die ze nodig hebben. En dan? Wat zouden we zonder ze moeten? Bij UWassistent vinden we iedere mantelzorger een held. Ze zijn onmisbaar. Dat is dan ook de reden dat we de dag van de mantelzorg nóg bekender willen maken bij het grote publiek. 

Dag van de mantelzorg

De dag van de mantelzorg is een initiatief van MantelzorgNL, als blijk van waardering voor alle mantelzorgers. Inmiddels keert deze dag jaarlijks terug. In heel Nederland organiseren mensen en organisaties activiteiten speciaal voor mantelzorgers. Dat gaat van een quiz over mantelzorg in Zoetermeer tot een verwendag in de Brabanthallen in Den Bosch.

De Dag van de Mantelzorg is er niet alleen om mantelzorgers in het zonnetje te zetten, maar ook om mantelzorgers met elkaar in contact te laten komen. Als mantelzorgers samenkomen, kunnen ze hun mantelzorg-ervaringen met elkaar delen en elkaar tips geven. Dat geeft veel rust.

Op de website van Dag van de Mantelzorg zie je welke activiteiten waar plaatsvinden op 10 november.

]]>
info@uwassistent.nl (UWassistent) Blogverhalen Fri, 01 Nov 2019 09:46:02 +0000