Edith Op de Woerd: nieuwe vestiging in regio Leiden - Alphen aan den Rijn – Nieuwkoop!

Vanaf deze maand is Edith Op de Woerd begonnen bij UWassistent als nieuwe franchisenemer in regio Leiden- Alphen aan den Rijn – Nieuwkoop. We zijn blij met deze uitbreiding en hopen dat zij veel nieuwe mensen kan helpen met hun zorgvraag. In deze nieuwe blog leert u Edith een beetje beter kennen.  

 

Wie is Edith? 

Edith woont samen met haar echtgenoot en hun prachtige Somali-poes. Haar hobby’s zijn golfen, hardlopen en bridgen. Zij is begonnen als accountmanager, en later national accountmanager, in de grafische industrie.  

Hoe zij bij UWassistent terecht is gekomen? Dit vertelt Edith hierover: ‘Twee jaar geleden ben ik voor diverse kranten human interest verhalen gaan schrijven. Het interviewen van allerlei soorten mensen heeft mij de ogen doen openen. Ik zag veel eenzaamheid bij, met name, hulpbehoevende mensen.’ Dat zij dan nu iets voor die mensen kan betekenen, vindt ze fijn. ‘Ouder worden is mooi, maar niet altijd makkelijk. Wat is er dan fijner om ouderen zo van dienst te zijn dat ze langer de regie over hun eigen leven kunnen behouden. Onafhankelijk zijn én blijven is zo belangrijk.’  

 

UWassistent Edith 

Edith weet precies wat ze wil bereiken met haar werk bij UWassistent: ‘Ik vind het geweldig om te helpen en zo mensen blijer te maken. Om een glimlach op het gezicht te toveren en energie te halen uit het iets kunnen betekenen voor een ander.’ Edith heeft geduld, is een echte verbinder, is vriendelijk, betrouwbaar en beschikt over organisatietalent. Daarnaast heeft zij nog een extra zintuig: intuïtie. Deze persoonlijke eigenschappen, samen met haar ervaringen, maken haar zo geschikt voor dit werk.  

Wat Edith aan haar toekomstige klanten wil meegeven: ‘Stel je open voor hulp. Dat geldt niet alleen voor de hulpbehoevenden, maar zeker ook voor de mantelzorgers. Denk aan jezelf! Schakel hulp in! Ouderen die zich goed voelen in hun eigen woonomgeving hebben minder snel medische hulp nodig. Daarbij kunnen wij u van dienst zijn!’ 

 

Woont u in regio Leiden – Alphen aan den Rijn – Nieuwkoop en kunt u wel wat hulp gebruiken? Edith helpt u graag! Neem gerust contact met haar op en zij kijkt graag met u mee waarbij zij kan helpen. 

 

Vrijblijvende kennismaking

 

Lees Meer
Waardeer dit blogbericht:
0 reacties

Partnerorganisatie: ANBO

Sinds kort werkt UWassistent samen met ANBO. ANBO behartigt de belangen van huidige en toekomstige senioren op verschillende fronten. Zo maken zij zich sterk voor een goed ouderenbeleid op het gebied van onder andere inkomen, gezondheid en wonen. Lid zijn van ANBO heeft vele voordelen, want u profiteert namelijk van onder andere korting op verschillende diensten en producten.  

ANBO is opgericht in 1900 om te lobbyen voor het inkomen van mensen die te oud waren om te werken. Zo hebben zij ervoor gezorgd dat de AOW in 1957 werd ingevoerd. Inmiddels is ANBO al 120 jaar de meest invloedrijke belangenorganisatie voor ouderen in Nederland, uw gids voor goed ouder worden. ANBO gelooft in een maatschappij, waarin een ieders waarde en kwaliteiten tot op hoge leeftijd worden erkend en benut. 

 

Voordelen lid ANBO 

ANBO staat voor u klaar met raad en staat en behartigt uw belangen. Daarnaast kunnen leden gebruik maken van korting op diverse diensten en producten. Bijvoorbeeld:  

 • Hulp bij het doen van uw belastingaangifte 
 • Hulp bij het aanvragen van zorg- en huurtoeslag 
 • Persoonlijk advies via ANBO Raad & Daad 
 • Korting op uw premie met het Zorgcollectief 
 • Kosteloze veiligheidscheck en advies bij u thuis. Bijvoorbeeld over wat u kunt doen om uw deuren en ramen te beveiligen. Of hoe u voorkomt dat u slachtoffer wordt van een babbeltruc. Als u actief bent op internet, dan heeft de Veiligheidsconsulent ook tips over hoe u uw online-veiligheid kunt vergroten. 

Op de uitgebreide ledenvoordeel-pagina van ANBO kunt u zien van welke aanbiedingen u nog meer gebruik kunt maken als lid zijnde.  

 

Korting op huishoudelijke hulp, tuinhulp en klushulp 

UWassistent biedt dienstverlening op maat, denk aan huishoudelijke hulp, tuinhulp, klushulp, gezelschap en begeleiding. Bij UWassistent vinden we het belangrijk dat de dienstverlening persoonlijk is, daarom werken we met vaste contactpersonen uit de regio. Zij komen graag bij u langs om uw wensen te bespreken om zo op zoek te kunnen gaan naar de juiste hulp voor u. 

Als lid van ANBO, krijgt u 10% korting op het uurtarief van verschillende diensten bij UWassistent, zoals huishoudelijke hulp, tuinhulp én klushulp. Deze korting geldt enkel voor nieuwe klanten van UWassistent.  

 

Deze samenwerking tussen ANBO en UWassistent is mooi voor beide partijen en zo kunnen we ons samen in zetten om ouderen te ondersteunen! 

 

Lid worden van ANBO? 

Wilt u ook lid worden van ANBO en zo gebruik maken van vele voordelen? Meld u zich dan nu aan en profiteer meteen.  

Lid worden

 

Lees Meer
Waardeer dit blogbericht:
0 reacties

Op raamvisite!

De coronacrisis vraagt om creatieve oplossingen en dat heeft ook tot veel nieuwe woorden geleid, zoals raamvisite. In deze blog met tips tegen eenzaamheid benoemden we het al kort. De naam zegt het natuurlijk al; in plaats van dat je gezellig bij elkaar op de koffie gaat, zit er een raam of scherm tussen. Dit woord is oorspronkelijk ontstaan voor mensen die op (k)raamvisite gingen bij pasgeboren baby’s. Inmiddels is raamvisite ook ontzettend populair bij verzorgingstehuizen.  

 

Steeds meer visite kan weer 

Gezonde 70-plussers kunnen inmiddels gelukkig weer één of twee vaste personen ontvangen. In dit artikel lees je ook over hoe wij mensen blijven helpen in deze tijden. Echter is dit nog lang niet in alle verzorgingstehuizen mogelijk, omdat dit tot te veel bezoekers in één gebouw zou leiden. Gelukkig zijn er creatieve oplossingen. Een voorbeeld daarvan is de Babbelbox. En nee, dit is niet de bekende Babbelbox van Man bijt hond. Dankzij deze box kunnen mensen alsnog op bezoek komen in een verzorgingstehuis. Vaak is het een container die lekker huiselijk is ingericht. De bewoner zit dan aan de ene kant van het glas en de bezoeker(s) aan de andere kant. Het is misschien niet helemaal hetzelfde als lekker bij elkaar op de koffie. Je kan de ander niet aanraken. Maar het is wel een goede manier om toch bij je (groot)ouders op bezoek te gaan. Je kan je in veel gevallen inschrijven via het verzorgingstehuis. Het kan in het begin nog wel wat onwennig voelen, maar de Babbelboxen zijn vaak huiselijk aangekleed. Uiteindelijk zijn de reacties over het algemeen erg positief! 

 

We maken er het beste van! 

Tijdens de crisis is wel gebleken dat we met z’n allen een betrokken volk zijn en dat is mooi om te zien. Zo blijkt ook uit deze video waarin bewoners van een verzorgingstehuis de groetjes doen aan hun dierbaren. Ook UWassistent draagt hierin natuurlijk eens steentje bij. Zo hebben we met de UWassistent Hulplijn flink wat ouderen kunnen helpen. In sommige gevallen met een goed gesprek, in andere gevallen met praktische vragen omtrent het virus en de aanpak ervan. Gelukkig merken we dat de Hulplijn nu steeds minder nodig is. Daarom hebben we besloten deze nog tot 1 juni aan te houden en de hulplijn daarna te sluiten.  

Lees Meer
Waardeer dit blogbericht:
0 reacties

Veelvoorkomende babbeltrucs herkennen en voorkomen

Een babbeltruc is een smoes gebruikt door oplichters. Met dit smoesje proberen zij vaak uw woning in te komen, met slechte bijbedoelingen. Zo willen ze u bijvoorbeeld beroven. Babbeltrucs hebben een grote impact op (alleenwonende) ouderen en zij voelen daardoor een groot wantrouwen tegen onbekenden. Wat zijn de meest voorkomende babbeltrucs en hoe houdt u deze babbelaars buiten de deur? Hier geven wij antwoord op in onze nieuwe blog.  

 

Politieagent

Een politieagent kunt u meestal wel vertrouwen. Oplichters maken graag gebruik van dit gegeven en doen zich voor als politieagent om zo bij u binnen te kunnen komen. De nepagent, dan wel of niet in uniform, wil graag controleren of uw huis inbraakveilig is. Hiervoor moet de babbelaar bij u in huis komen om zo de deuren en de ramen te controleren. Ondertussen worden er spullen weggehaald. Vaak heeft u dit pas achteraf door.  

Ons advies

Wanneer iemand zich voordoet als politieagent, vraag dan om zijn legitimatiebewijs. Deze moet een agent altijd bij zich hebben. Hierop staat de naam van de agent, zijn foto, werkgebied en rang.  Mocht u het nog niet vertrouwen, ondanks dat de zogenaamde agent er betrouwbaar uitziet én een legitimatiebewijs bij zich heeft, neem dan contact op met het politiebureau om het verhaal te laten bevestigen.  

 

Zorgverlener

Het gebeurt ook regelmatig dat de dief zich voordoet als thuiszorgmedewerker. Vaak weet de oplichter dat het slachtoffer van verschillende zorgverleners hulp ontvangt, door de weken daarvoor te observeren. Daarna slaat de oplichter zijn slag door te doen alsof hij of zij zorg komt verlenen. U raadt het al; dat is dus niet het geval, in plaats daarvan neemt hij de tijd om te kijken waar uw waardevolle spullen liggen om ze zo afhandig te maken.  

Ons advies:

Ziet u een nieuw gezicht? Vraag dan altijd om zijn legitimatiebewijs en vraag vanuit welke organisatie hij of zij komt. Bij twijfel, bel dan de betreffende organisatie op.  

 

Medewerker energiemaatschappij 

De oplichter doet zich voor als medewerker van een energiemaatschappij. Hij of zij komt bijvoorbeeld de meterstand opnemen of komt wat repareren. De oplichter zorgt ervoor dat hij makkelijk bij uw waardevolle spullen kan, doordat hij u met een smoes naar een andere ruimte brengt. Hij vraagt bijvoorbeeld ergens een schakelaar om te zetten. De dief heeft vervolgens gelegenheid om uw portemonnee of uw sieraden te stelen.  

Ons advies

 Een babbeltruc is een smoes gebruikt door oplichters. Met dit smoesje proberen zij vaak uw woning in te komen, met slechte bijbedoelingen. Zo willen ze u bijvoorbeeld beroven. Babbeltrucs hebben een grote impact op (alleenwonende) ouderen en zij voelen daardoor een groot wantrouwen tegen onbekenden. Wat zijn de meest voorkomende babbeltrucs en hoe houdt u deze babbelaars buiten de deur? Hier geven wij antwoord op in onze nieuwe blog.  

 

Politieagent

Een politieagent kunt u meestal wel vertrouwen. Oplichters maken graag gebruik van dit gegeven en doen zich voor als politieagent om zo bij u binnen te kunnen komen. De nepagent, dan wel of niet in uniform, wil graag controleren of uw huis inbraakveilig is. Hiervoor moet de babbelaar bij u in huis komen om zo de deuren en de ramen te controleren. Ondertussen worden er spullen weggehaald. Vaak heeft u dit pas achteraf door.  

Ons advies

Wanneer iemand zich voordoet als politieagent, vraag dan om zijn legitimatiebewijs. Deze moet een agent altijd bij zich hebben. Hierop staat de naam van de agent, zijn foto, werkgebied en rang.  Mocht u het nog niet vertrouwen, ondanks dat de zogenaamde agent er betrouwbaar uitziet én een legitimatiebewijs bij zich heeft, neem dan contact op met het politiebureau om het verhaal te laten bevestigen.  

 

Zorgverlener

Het gebeurt ook regelmatig dat de dief zich voordoet als thuiszorgmedewerker. Vaak weet de oplichter dat het slachtoffer van verschillende zorgverleners hulp ontvangt, door de weken daarvoor te observeren. Daarna slaat de oplichter zijn slag door te doen alsof hij of zij zorg komt verlenen. U raadt het al; dat is dus niet het geval, in plaats daarvan neemt hij de tijd om te kijken waar uw waardevolle spullen liggen om ze zo afhandig te maken.  

Ons advies:

Ziet u een nieuw gezicht? Vraag dan altijd om zijn legitimatiebewijs en vraag vanuit welke organisatie hij of zij komt. Bij twijfel, bel dan de betreffende organisatie op. 

 

Medewerker energiemaatschappij 

De oplichter doet zich voor als medewerker van een energiemaatschappij. Hij of zij komt bijvoorbeeld de meterstand opnemen of komt wat repareren. De oplichter zorgt ervoor dat hij makkelijk bij uw waardevolle spullen kan, doordat hij u met een smoes naar een andere ruimte brengt. Hij vraagt bijvoorbeeld ergens een schakelaar om te zetten. De dief heeft vervolgens gelegenheid om uw portemonnee of uw sieraden te stelen.  

Ons advies

Vraag meteropnemers en reparateurs naar hun legitimatiebewijs en controleer deze goed. Schrijf de gegevens eventueel op. Bel met de betreffende energiemaatschappij om het verhaal van de zogenaamde medewerker na te gaan.  

 

Nieuwe buren

Bij deze babbeltruc doet de oplichter zich voor als de nieuwe buurman of -vrouw. Een onbekend persoon belt aan en zegt graag kennis te willen maken. De dief stelt misschien voor om samen een kopje koffie te drinken aan de keukentafel. Terwijl u koffie aan het zetten bent, ziet de babbelaar kans om uw spullen buit te maken.   

Ons advies

Doe de deur niet zomaar open voor een onbekend persoon. Vertrouwt u de situatie niet, laat de persoon voor de deur dan niet binnen.  

Oplichters verzinnen voortdurend nieuwe manieren om een woning binnen te kunnen komen. Trap niet in deze babbeltrucs en wees altijd alert.  

 

LEES OOK: Zo houdt u babbeltrucs buiten de deur

Lees Meer
Waardeer dit blogbericht:
0 reacties

Omgaan met beginnende dementie

Omgaan met beginnende dementie: hoe doe je dat? Wanneer iemand (beginnende) dementie heeft, is het belangrijk om hier op een goede manier mee om te gaan. Dat kan natuurlijk lastig zijn. Daarom hebben we een aantal tips op een rijtje gezet. 

 

Beginnende dementie herkennen

Kenmerken van beginnende dementie zijn soms lastig te herkennen en zijn erg subtiel. We hebben een paar symptomen op een rijtje gezet. Onderstaande symptomen hoeven natuurlijk niet direct te betekenen dat er sprake is van dementie; raadpleeg daarom bij twijfel altijd de huisarts.

 • Vergeetachtigheid: dit kan zich uiten op verschillende manieren. Iemand kan bijvoorbeeld steeds afhankelijker worden van spiekbriefjes of dezelfde vraag opnieuw stellen. Ook het vergeten van bijvoorbeeld een verjaardag of jubileum kan duiden op dementie. Iemand raakt ook vaker spullen kwijt en vindt dan bijvoorbeeld een portemonnee ineens terug in de koelkast. 
 • Problemen met dagelijkse handelingen: dingen die voorheen heel gewoon waren, gaan steeds moeilijker. Bijvoorbeeld geldzaken of koffie zetten. Vaak is het dan zo dat het lastig is om dingen juist te plannen of in de goede volgorde uit te voeren. Zo kan het bijvoorbeeld gebeuren dat iemand rijst kookt zonder er water bij te doen.
 • Taalproblemen: een gesprek volgen is lastig voor mensen met dementie. De persoon kan bijvoorbeeld midden in een gesprek plots stoppen met praten. Hij of zij weet dan niet meer hoe verder te gaan met de zin, of herhaalt wat daarvoor al gezegd was. Het kan gebeuren dat iemand met dementie namen en eenvoudige woorden regelmatig vergeet.
 • Terugtrekken uit sociale activiteiten: het kan zijn dat iemand zich steeds meer terugtrekt uit het sociale leven. Iemand kan urenlang voor de tv zitten en veel langer slapen dan gewoonlijk.
 • Onrust: door de onrust kan het lijken alsof iemand steeds iets zoekt, moet opruimen of iets anders moet doen. Door dit constante gevoel van onrust en de behoefte om te lopen, krijgt iemand vaak ook slaapproblemen.
 • Beoordelingsvermogen verslechtert: het kan steeds lastiger worden om situaties goed in te schatten en keuzes te maken. Iemand doet dan bijvoorbeeld ineens veel meer boodschappen dan nodig.
 • Zicht verslechtert: de hersenen krijgen moeite met het verwerken van wat de ogen zien. De persoon kan daardoor bijvoorbeeld afstanden minder goed inschatten waardoor autorijden lastig wordt.
 • Gedrag en karakter veranderen: het komt voor dat het gedrag van de persoon verandert. Iemand kan bijvoorbeeld verward, depressief, angstig of achterdochtig worden.

 

Hoe kunt u goed omgaan met iemand die last heeft van beginnende dementie? 

Zijn bovenstaande symptomen herkenbaar bij iemand in uw omgeving? Dan is het zaak zo goed mogelijk om te gaan met de mogelijk beginnende dementie. Dingen die u zelf kunt doen om de persoon met beginnende dementie te helpen zijn:  

 • Kom in beweging: ga wandelen met hem of haar. Gaat dat nu even niet i.v.m. het Coronavirus? Lees dan deze tips om hem of haar alsnog in beweging te laten zijn.  
 • Plan regelmatige rustmomenten in op de dag: regelmaat én rust zijn goed om de prikkels en informatie even te kunnen verwerken.
 • Trek de aandacht wanneer u iets wilt zeggen: leg uw hand even op de arm en maak oogcontact, vóórdat u begint met praten.  
 • Hang een duidelijke kalender en klok op: stimuleer de persoon om gebeurtenissen af te strepen zodra ze hebben plaatsgevonden. Ook klokkijken is belangrijk. 
 • Zorg voor structuur: een heldere dagindeling biedt houvast.  
 • Stimuleer meerdere zintuigen: een beeld is vaak herkenbaarder dan woorden. Beelden van vroeger bijvoorbeeld. Ook het laten ruiken of aanraken als u het ergens over heeft kan de persoon helpen met het te begrijpen.
 • Praat in korte zinnen: probeer slechts één boodschap per zin over te brengen en geef de persoon ook wat tijd om de informatie te verwerken. 
 • Lach met elkaar en gebruik humor: het is belangrijk dat iemand met dementie nog kan genieten van het leven en niet continu bezig hoeft te zijn met de dingen die minder goed gaan. Lachen is goed voor je!

 

Maakt u zich zorgen om uw eigen geheugen of dat van iemand in uw omgeving? Doe dan de geheugentest van alzheimer nederland.

Wilt u graag nog wat extra tips om uw eigen geheugen goed te houden? Lees dan deze tips tegen geheugenverlies eens door!

Lees Meer
Waardeer dit blogbericht:
0 reacties

Langer zelfstandig thuis wonen met leefstijlmonitoring

Langer zelfstandig thuis wonen is een veelgehoorde wens van senioren. Maar is deze wens ook te verwezenlijken voor ouderen met dementie? Door middel van leefstijlmonitoring is het mogelijk om bewegingsactiviteiten te registeren in huis. Zo kunnen mantelzorgers en zorgmedewerkers makkelijk op afstand een oogje in het zeil houden. In dit artikel vertellen we u graag meer over leefstijlmonitoring. 

 

Sensorennetwerk om bewegingsactiviteiten te registreren

Leefstijlmonitoring geeft zorgmedewerkers en mantelzorgers inzicht in veranderingen in het dagelijks leefpatroon van alleenwonende ouderen met dementie. Er wordt gebruik gemaakt van een sensorennetwerk op verschillende plekken in de woning om de bewegingsactiviteiten van de bewoner te volgen. Deze sensoren worden geplaatst op gangbare plekken zoals badkamer, woonkamer, slaapkamer, keuken, het toilet en de voor- en achterdeur. De zogeheten PIR-sensoren (Passice Infrared Sensors) detecteren een verschil in infraroodlicht dat vrijkomt van een warmtebron, zoals bij een mens wanneer deze beweegt.  

 

Een seintje bij verandering 

Bij leefstijlmonitoring wordt beweging 24 uur per dag, 7 dagen per week geregistreerd. Via een website en/of een app kunnen zorgmedewerkers en mantelzorgers op afstand de bewegingen terugzien. Via een melding worden zij geïnformeerd wanneer er een verandering of een mogelijke crisissituatie plaatsvindt. Hierbij kun je denken aan nachtelijk dwalen, het regelmatig naar de toilet gaan of juist wanneer er een hele tijd géén beweging wordt geregistreerd. Met leefstijlmonitoring krijg je inzicht in het activiteitenpatroon van de bewoner zonder dat er continu iemand aanwezig hoeft te zijn. 

 

Voordelen leefstijlmonitoring 

Zorgmedewerkers en mantelzorgers zijn enorm gebaat bij leefstijlmonitoring. Het is een makkelijke manier om op afstand inzicht te geven of de bewoner nog in staat is zelfstandig te wonen. Uit onderzoek is gebleken dat leefstijlmonitoring ook een verbetering van de kwaliteit van de zorg geeft, doordat zorgverleners beter op de hoogte zijn van de actuele situatie. Daarnaast zijn minder huisbezoeken nodig en vermindert het de stress van elders wonende mantelzorgers. 

Zonder inzet van camera’s en dus met respect voor de privacy van de oudere, krijg je met leefstijlmonitoring inzicht in het leefpatroon van de bewoner. Daardoor kan er ook een goede beslissing worden genomen om de oudere langer thuis te laten wonen of niet.  

 

LEES OOK: Langer zelfstandig thuis wonen met e-health 

 

Wat vindt u van leefstijlmonitoring? Vertel het ons in een reactie! 

 

Begeleiding aanvragen

Lees Meer
Waardeer dit blogbericht:
0 reacties

Op welke leeftijd zijn we het meest gelukkig?

Grijze haren, opkomende rimpels waar geen crème meer tegenop smeert en –“nee joh, die heb ik nog lang niet nodig”- een rollator. Ouder worden: bij velen breekt het zweet uit op het meer en meer gerimpelde voorhoofd als ze er alleen al aan denken. Het liefst blijven we voor altijd jong. Jong en… onbezorgd. Toch? Nou, wacht even met denken dat je het liefst eeuwig jong blijft…

Laat die zorgen over ouder worden heel even achter je. Waarom? Hierom:

Ouder worden we allemaal. Van de ene kant willen we zo oud mogelijk worden, maar tegelijkertijd zien we er stiekem ook een beetje tegenop. Vooral lichamelijk nemen we stappen terug met de jaren. Best confronterend als je merkt dat opstaan van de bank steeds iets moeilijker gaat dan vroeger. Of die boodschappentassen die steeds zwaarder zijn om te tillen, hoewel er toch écht dezelfde producten in zitten als een paar jaar terug. Maar hoe zit dat mentaal? Takelt ons mentaal welbevinden ook af met de jaren?

Geluk komt met de jaren

Nee! Een grootschalig Amerikaans onderzoek heeft uitgewezen dat onze psychische gezondheid een U-vorm aanneemt. Voor ons twintigste jaar hebben we het gemiddeld gezien niet zo zwaar, maar dat verandert langzaam als we de twintig zijn gepasseerd. Tussen de 20 en 45 jaar voelen we ons minder gelukkig. Pas na ons 45e jaar geven we onze levenskwaliteit een hoger cijfer. Dit blijft elk decennium stijgen. De 80-jarigen spannen de kroon: Zij zijn gemiddeld gezien, gewoon; simpelweg gelukkig.

Die lichamelijke aftakeling hoeft dus helemaal niet te betekenen dat we ons mentaal ook minder goed voelen. Eerder andersom! Dát horen we graag.

Leven in het nu

Nu vraag je je vast af hoe dat komt? De mentaliteit doet het ‘m. Ouderen zijn vaak beter in staat problemen te relativeren. Zo van: “Ach, obstakels horen nu eenmaal bij het leven, we maken er wat van”.

Naarmate we ouder worden, zijn we gemiddeld emotioneel stabieler. We hebben steeds minder stress, angst en zorgen. Accepteren en relativeren, daar worden we van lieverlee beter in. Ouderen leven meer in het nu, omdat de tijd die nog voor ze ligt steeds korter is. Klinkt als een paradox, maar dat geeft rust. Bovendien hebben ze meer levenservaring, waardoor tegenslagen minder grote obstakels zijn dan voor jongeren.

En die lichamelijke achteruitgang? Die zullen we dan maar voor lief nemen. Met een beetje ondersteuning hier en daar, komen we die ouderdomskwaaltjes wel te boven. Via UWassistent kun je de ondersteuning aanvragen die je maar wil, voor jezelf of een naaste. Zo is huishoudelijke hulp heel handig. En met wat gezelschap is het leven ook gezelliger. 

Lang leve de rimpels

Geluk is natuurlijk wel iets persoonlijks, en voor iedereen anders. Maar gemiddeld gezien lijkt het erop dat we happy worden naarmate onze leeftijd stijgt. Goed vooruitzicht hebben we met z’n allen! Nu is het níet zo dat we ons massaal niet happy voelen als we jong zijn. Of dat alle ouderen intens gelukkig zijn. Nee, die conclusie is te kort door de bocht. Ach, de toekomst voorspelt in ieder geval veel goeds, lang leve de ouderdom. Wijsheid komt met de jaren… En geluk ook!

 

Lees Meer
Waardeer dit blogbericht:
0 reacties

5 verrassende voordelen van huishoudelijke hulp

Steeds meer huishoudens ontdekken de voordelen van een huishoudelijke hulp. Een schoonmaakster (of schoonmaker) is veel meer dan gewoon een luxe. Iedere dag krijgen via UWassistent veel mensen hulp in de huishouding, waardoor ze hun tijd en krachten aan andere waardevolle zaken in het leven kunnen besteden. Voordelen van een huishoudelijke hulp zijn er in overvloed. En die gaan verder dan een schoon huis. Hier komen ze:

 

1. Bewezen: een huishoudelijke hulp maakt gelukkig

Uit een grootschalig onderzoek blijkt dat betaalde diensten die ons meer vrije tijd geven mensen gelukkig maken. Dit vermindert stressgevoelens, wat resulteert in een groter geluksgevoel. En er is een tweede reden waarom een huishoudelijke hulp ons tevreden maakt. Een rommelig of niet schoongemaakt huis kan ook stress opleveren. Zeker als de viezigheid zich gaat opstapelen. Veel mensen vóelen zich dan ook onrustiger, wat weer kan leiden tot stress. Een schoon huis geeft rust in het hoofd.

2. Lang zelfstandig thuis wonen

Liefst willen we zo comfortabel mogelijk thuis blijven wonen. In de vertrouwde omgeving voelen we ons het prettigst. Daarnaast zorgen de veranderingen in de zorg ervoor dat we ook niet altijd een andere keuze hebben dan thuis blijven wonen. Veel zorgtaken komen in handen van familieleden of mantelzorgers, maar soms is het juist fijner om hulp van buitenaf te krijgen. 

Een huishoudelijke hulp biedt echt uitkomst in deze situatie. Die zorgt niet alleen voor een schoon huis, maar ook voor meer tijd met naasten. Waar anders een familielid, buurvrouw of de partner zou helpen met het huishouden, is die tijd nu over om juist meer tijd met elkaar door te brengen.

3. Goed voor de gezondheid

Deze lijkt misschien een open deur, maar wél belangrijk om in dit rijtje op te nemen. Een ervaren huishoudelijke hulp weet precies de hoeken en kieren te vinden waar viezigheid zich ophoopt die vaak vergeten worden. Zo weet u zeker dat alles goed en regelmatig wordt schoongemaakt. Wekelijks het huis schoonmaken zorgt ervoor dat het vuil ook niet opstapelt, waardoor het schoner blijft.

De huishoudelijke hulpen die via UWassistent werken, zijn eerst gescreend. Ze hebben een intakegesprek gehad en ze hebben vaker gewerkt in de schoonmaak. En als u toch niet tevreden zou zijn over de huishoudelijke hulp, stelt de lokale contactpersoon een andere voor. Heeft u interesse in huishoudelijke hulp via UWassistent? Vraag dan gerust een vrijblijvende kennismaking aan met de lokale contactpersoon van UWassistent in uw regio.

 

Vraag hier huishoudelijke hulp aan!

 

4. ….en voor de gezelligheid

Een huishoudelijke hulp is voor veel mensen meer dan alleen een schoonmaakster of schoonmaker. Het is ook een vorm van gezelschap die kan helpen tegen eenzaamheid. Over eenzaamheid heerst nog een taboe, maar bij UWassistent vinden we dat niet terecht. Eenzaamheid komt heel veel voor en wij willen daar oplossingen voor bieden. Met een huishoudelijke hulp zijn veel mensen al ontzettend blij gemaakt in het verleden. Daarom willen we dat iedereen Daarbij brengt het ook structuur in het dagelijks leven en een ritme geeft rust.

5. Betrouwbare huishoudelijke hulp

Nog steeds komt het voor dat mensen zwart een huishoudelijke hulp laten werken. Dit heeft veel risico’s. Bij UWassistent weet u gewoon zeker dat alles goed geregeld is. De huishoudelijke hulpen zijn betrouwbaar. Ze werken via de Regeling dienstverlening aan huis. Daardoor heeft u geen administratieve lasten en is de hulp wel legaal.

 

Lees Meer
Waardeer dit blogbericht:
0 reacties

Tips tegen eenzaamheid tijdens coronacrisis

Een groot deel van de Nederlandse bevolking zit aan huis gekluisterd vanwege het coronavirus. Voor veel mensen is dat geen probleem, zij vermaken zich wel óf hebben de zorg over hun kinderen. Het is vaak anders voor degenen die alleen thuis wonen: eenzaamheid ligt op de loer. Wij delen vandaag een aantal tips, waardoor u zich tijdens de coronacrisis minder alleen hoeft te voelen.  

 

Leg contact met familie en vrienden 

Wanneer u tot de kwetsbare doelgroep hoort en/of wat ouder bent, is het niet verstandig om bezoek te ontvangen of vrienden en familie op te zoeken. Dat betekent natuurlijk niet dat u ze helemaal hoeft te mijden. Je kan tegenwoordig video-bellen. Dan is het net alsof u nog gewoon samen bent. Dit kan onder andere met de programma's: Skype of WhatsApp. Zijn deze programma's niet helemaal uw ding? Dan kunt u natuurlijk altijd gewoon uitgebreid bellen om gezellig te kletsen. 

 

Bezoek voor het raam 

Voelt elkaar zien met een beeldscherm er tussen toch anders? Dat begrijpen we. Vraag aan familie, vrienden, (klein)kinderen, of ze een bezoekje willen brengen voor het raam. U kunt ze dan in levende lijve zien! Oké, wel vanachter het raam, maar dat mag de pret niet drukken. Ondertussen kunt u met ze bellen, om zo toch nog bij te kunnen kletsen.   

 

Vraag om kaartjes en knutselwerkjes! 

Wat leuk is het om een kaartje te mogen ontvangen! Vraag aan de (klein)kinderen of ze eens een kaartje of een ander knutselwerkje kunnen toesturen. Hang ze op in de woonkamer en u wordt er iedere dag aan herinnerend dat er aan u gedacht wordt! Er zijn overigens genoeg initiatieven waarbij mensen een kaartje kunnen sturen naar ouderen, bijvoorbeeld Coromapost, met hun slogan ‘Bezorg je oma geen corona, maar een kaartje’.   

 

Blijf bezig! 

Wanneer u bezig blijft, denkt u minder snel aan alle ellende. Maak een puzzel, speel online spelletjes en blijf in beweging! Vooral dat laatste is heel belangrijk, want 30 minuten per dag bewegen levert veel gezondheidsvoordelen op. En bewegen kan ook gewoon in huis, daarvoor hoeft u niet naar buiten.  

Bent u een echte muziekliefhebber? Bekijk en geniet dan eens van een concert via YouTube. Liever naar een museum? Het Rijksmuseum heeft een aantal online exposities die u kunt bekijken.  

 

De UWassistent Hulplijn voor een luisterend oor 

Om vereenzaming onder ouderen tegen te gaan, zijn wij de UWassistent Hulplijn gestart! Hiermee bieden wij een gezellig praatje, maar vooral een luisterend oor aan. Geef uw telefoonnummer op en u wordt binnen 2 dagen teruggebeld voor een goed gesprek.  

 

De UWassistent Hulplijn 

Lees Meer
Waardeer dit blogbericht:
0 reacties

Tijdelijk in quarantaine? Doe deze oefeningen thuis!

 

Voor zowel jong als oud is beweging belangrijk, probeer daarom deze oefeningen thuis eens uit. Goed voor lichaam en geest! Moet u noodgedwongen binnen blijven i.v.m. het Coronavirus? 30 minuten actief bezig zijn, levert veel gezondheidsvoordelen op. Dit hoeft niet 30 minuten achter elkaar te zijn. Deel het bijvoorbeeld op in 3 blokken van 10 minuten; 10 minuten wanneer u opstaat, 10 minuten tussen de middag en 10 minuten voor het slapen gaan. Om u op weg te helpen, hebben we oefeningen omschreven die prettig zijn om te doen op de verschillende momenten van de dag:

 

Een goed begin van uw dag!

Of u nu altijd vroeg opstaat of van uitslapen houdt, begin uw dag goed. Blijf niet al te lang liggen. Dan wordt het namelijk steeds lastiger om uit bed te gaan. Sterker nog; gebruik het opstaan alvast om de eerste 10 minuten aan oefeningen te doen:

Neem plaats op een stevige stoel en ga rechtop zitten.

1. Oefening voor uw benen

Zo bent u gelijk wakker. Doe onderstaande oefeningen bij elkaar zo’n 5 minuten. Herhaal ze allemaal een aantal keer. Zorg dat u het rondje 2 keer doet.

 1. 1. Zittend stappen op de plaats. Neem uw armen mee.
 2. 2. Strek uw benen om de beurt recht voor zich uit en weer terug.
 3. 3. Zorg dat uw benen in een hoek van 90 graden staan. Breng eerst uw rechterbeen een stukje naar buiten en weer terug. Doe ditzelfde met uw linkerbeen.
 4. 4. Breng uw knieën om en om omhoog, in de richting van uw borst.

2. Oefening voor uw armen

Schud de armen lekker los. Doe onderstaande oefeningen bij elkaar zo’n 5 minuten. Herhaal ze allemaal een aantal keer. Zorg dat u het rondje 2 keer doet.

 1. 1. Zittend stappen op de plaats. Neem uw armen mee.
 2. 2. Strek uw armen en vouw uw handen in elkaar. Breng uw armen volledig naar boven en terug naar beneden tot de hoogte van uw heupen.  
 3. 3. Boksen; bal uw handen in vuisten en houd deze voor uw borst. Strek uw armen één voor één en breng weer terug naar uw borst.  

 

Oefeningen thuis om over die middag-dip heen te komen 

1. Stappen op de plaats

Dit bestaat uit verschillende oefeningen die u kunt doen. Doe dit alles bij elkaar zo’n 5 minuten en zorg dat u het rondje 2 keer doet. Herhaal iedere oefening een aantal keer. 

 1. 1. Stap rustig op de plaats op uw eigen tempo. 
 2. 2. Blijf rustig stappen, maar probeer uw knieën wat hoger te brengen en zwaai met uw armen mee. 
 3. 3. Stap naar links met uw linkerbeen en doe uw rechterbeen kruislings achter langs. Doe ditzelfde aan de rechterkant. Vergeet ook niet uw handen mee te nemen.

2. Iets intensiever

Bij deze oefeningen heeft u telkens één standbeen. Met uw andere been doet u de oefening. Doe deze oefeningen samen zo’n 3 minuten. Probeer beide oefeningen 20 keer te doen, indien mogelijk. 

 1. 1. Uw linkerbeen is uw standbeen. Zet uw rechtervoet achter u neer. Vanuit deze positie gaat u uw rechterknie zo ver mogelijk naar de borst toe trekken. Vergeet uw handen niet mee te nemen bij deze oefeningen; gaat uw rechtervoet naar achteren? Breng dan uw rechterarm naar voren en andersom. 
 2. 2. Uw rechterbeen is uw standbeen. Zet uw linkervoet achter u neer. Vanuit deze positie gaat u uw linkerknie zo ver mogelijk naar uw borst toe trekken. Vergeet uw handen niet mee te nemen bij deze oefening; gaat uw linkervoet naar achteren? Breng dan uw linkerarm naar voren en andersom. Zo maakt u de oefening extra actief.  

3. 2 minuten uitlopen

Blijf op uw gemak stappen op de plaats en breng zo uw hartslag wat naar beneden. U bent weer lekker actief bezig geweest deze middag! 

 

Helemaal ontspannen voor het slapengaan

Iedereen die wat ouder wordt, merkt dat het lichaam steeds minder soepel wordt. Doordat yoga niet prestatiegericht is, is het uitermate geschikt om te blijven doen. Het is heel erg goed voor uw lichaam en brengt ook de geest tot rust. Vooral in deze spannende tijden erg prettig! Deze oefeningen kunt u prima voor het slapen doen: 

1. Gewoon lopen

Zorg dat u zich hierbij goed focust op dat u goed uw voeten afwikkelt. Houd uw volledige aandacht bij uw voeten.

2. Op uw tenen lopen

Lopen op uw tenen; het lijkt makkelijker dan het is. Ook hierbij geldt; doe het op uw eigen moeilijkheidsgraad. U kunt bijvoorbeeld eerst oefenen met behulp van een stoel om ook uw voeten leniger te maken. Ga dan achter de stoel staan en ga op uw tenen staan en weer terug.

3. De rietstengel

Ga met uw voeten op heupbreedte staan. U staat stevig en rechtop. Stelt u zich voor dat u een rietstengel bent die diepgeworteld in de grond is. Met de wind mee beweegt u zachtjes van links naar rechts. Terwijl de wind krachtiger wordt, beweegt u soepel mee. U blijft wel goed geaard staan. De wind draait en waait u nu van voren naar achteren. Eerst weer wat zachter, daarna wordt de wind weer wat steviger. Blijf tijdens de gehele oefeningen met uw aandacht bij uw voeten. 

4. Hart opener

Ga zitten op een stoel en plaats uw handen achter uw hoofd, met uw ellebogen opzij. Adem uit en breng uw ellebogen meer naar voren. Maak een iets ronde rug. Adem in en breng de ellebogen weer naar achteren. Open uw hart en houd uw schouders laag. Het accent is op de inademing waarbij u uw armen naar achteren brengt.

 

Ontspannen naar bed na deze oefeningen thuis gedaan te hebben 

Nu u de oefeningen voor thuis heeft afgerond, kunt u ontspannen naar bed. De oefeningen helpen natuurlijk om lichamelijk bezig te zijn, terwijl u helaas nu thuis moet zitten. Daarnaast is het ook fijn om een ritme te hebben terwijl u thuis zit. Ook daar kan deze manier van oefeningen doen bij helpen.

 

LEES OOK: Bewegen is gezond

Lees Meer
Waardeer dit blogbericht:
0 reacties

De UWassistent Hulplijn is open!

Het coronavirus heerst in ons land en het heeft ontzettend veel impact op thuiswonende senioren. We merken het zelf ook. Senioren zeggen bijvoorbeeld uit voorzorg de huishoudelijke hulp af om niet in contact te komen met anderen en het risico zoveel mogelijk te beperken. Ook visite van kinderen en kleinkinderen wordt zoveel mogelijk gemeden. Zo wordt het contact met de buitenwereld steeds minder. Om toch de ouderen te blijven helpen, starten wij de UWassistent Hulplijn. Op dit telefoonnummer kunnen ouderen een gezellig praatje houden. Laten we zoveel mogelijk mensen helpen! 

Hoe werkt het? 

Vul het formulier in en geef aan op welk nummer er gebeld kan worden. Dit kan uw eigen telefoonnummer zijn of van een ander die graag gebeld zou willen worden. Een van ons of een van de vrijwilligers die zich hiervoor heeft aangemeld, zal vervolgens contact met u opnemen voor een gezellig praatje. Misschien bent u in deze tijden onzeker over bepaalde zaken en wilt u dat kwijt? Of mist u de aanspraak van anderen en wilt u gewoon gezellig over koetjes en kalfjes praten? Het kan allemaal!

Ga naar de hulplijn! 

Lees Meer
Waardeer dit blogbericht:
0 reacties

De UWassistent Hulplijn

Het coronavirus heerst in ons land en het heeft ontzettend veel impact op thuiswonende senioren.

Met UWassistent ondersteunen wij ouderen bij het langer zelfstandig thuis wonen, we leveren vooral praktische ondersteuning zoals huishoudelijke hulp, tuinhulp, begeleiding, etc. Senioren zeggen nu bijvoorbeeld de huishoudelijke hulp af om niet in contact te komen met anderen en het risico zoveel mogelijk te beperken. Zo wordt het contact met de buitenwereld steeds minder.

Om toch de ouderen te blijven helpen, starten wij de UWassistent Hulplijn. Zo kunnen ouderen toch een praatje houden en praktische vragen stellen omtrent het coronavirus.

Nu zijn wij op zoek naar vrijwilligers die senioren willen bellen! Wie helpt ons? Geef je hier op.

Laten we zoveel mogelijk ouderen helpen!

 

Lees Meer
Waardeer dit blogbericht:
0 reacties

Wereldwijd ouder worden: Van China tot Ghana

Oud worden in Nederland

Leeftijd is maar een getal. Maar wel een getal waar menig oordeel over geveld wordt. Voor een twintiger ‘ligt de wereld aan de voeten’. Ben je een jaar of 32? Dan ben je ‘in de bloei van je leven’. Maar hoe zit dat als mensen een senior leeftijd bereiken? Hoe kijken we in Nederland tegen ouder worden aan? En hoe is dat op andere plekken in de wereld? 

Laten we eerst inzoomen op ‘ouderdom’ in de Westerse maatschappij. Het woord ‘oudere’ heeft niet bepaald een positieve associatie. Bureauvijftig deed onderzoek naar hoe 50+’ers het liefst aangesproken willen worden. Uit dit onderzoek bleek dat de meest vitale groep vond aanspreken met leeftijd of met ‘ouderen/senioren’ negatief. De mensen die wat meer introvert en traditioneel waren, gaf aan de aanspreekvorm ‘senior’ of ‘oudere’ geen probleem te vinden. Een andere groep stond neutraal tegenover de benaming en weer een andere groep vond het situatie-afhankelijk. Ook bleek dat het merendeel van de ondervraagde mensen acties speciaal voor ouderen niet fijn vindt. 

Van ageisme naar respect

Dit is in lijn met het huidige imago dat kleeft aan ouderdom. Het fenomeen “ageisme”, ofwel leeftijdsdiscriminatie, heeft zich de afgelopen jaren geworteld in het maatschappelijke systeem. Jong zijn staat voor jeugd, zelfredzaamheid en individualisme. Soms worden ouderen vanuit een economisch oogpunt gezien als dure zorgvragers. Uit onderzoek blijkt dat vooral jongere mensen deze levensfase associëren met fysiek kwetsbaar. Toch is er gelukkig steeds meer aandacht voor een positief imago van ouderen. Daar staan wijsheid, kennis en kunde vooral op de voorgrond.

Stukje bij beetje ontstaat het realistische beeld dat ouderen niet over één kam te scheren zijn. Er bestaat niet één groep ouderen. Grote individuele verschillen bestaan. Het overgrote merendeel van de 60+’ers is immers nog hartstikke vitaal.

Ouder worden: wereldwijde verschillen

Hoe kijken mensen in andere culturen aan tegen ouder worden? We lichten een aantal opvallende culturele visies op ouder worden uit. 

Japan

Zeggen we Japan, dan zeggen we ‘ikigai’. Dat betekent zoiets als ‘reden om te zijn’ betekent. Zou dat het geheim zijn van lang en gelukkig leven? Want in Japan ligt de levensverwachting het hoogst. En ze hebben ook nog eens de gezondste levensstijl. Op het eiland Okinawa wonen de meeste 100-jarigen. En dan ook in goede gezondheid en in volle tevredenheid. De zorg voor ouderen is een van de belangrijkste waarden voor Japanners. De jongere generatie zorgt voor de ouderen. Vaak nemen de kinderen hun ouders in huis om voor ze te zorgen.

China

In China staan ouderen ook hoog op de sociale ladder. Daar is een Ouderenrechtenwet die bescherming biedt aan senioren. Volgens die wet moeten kinderen hun ouders vaak bezoeken, ook al wonen ze niet dichtbij. Als iemand naar een bejaardentehuis verhuist, worden de kinderen daar minachtend op aangekeken. Want de kinderen zorgen voor de ouders, is de norm in China.

Vietnam

Dit Aziatische land is ook noemenswaardig in de manier waarop zij ouderdom beschouwen. Oud staat daar gelijk aan kennis en wijsheid. Er heerst een groot respectgehalte tegenover senioren. Zij wonen vaak in bij familie en zorgen voorde kleinkinderen. Hoe ouder je bent, hoe meer voordelen je hebt. Ze staan boven andere leeftijdsgroepen.

Afrika

In Afrika hechten mensen minder waarde aan jeugdigheid. Sterker nog, ouder worden wordt gezien als iets uitermate positiefs. Ouderen hebben aanzien in veel Afrikaanse landen. In Ghana bijvoorbeeld zijn grijze haren en rimpels meer dan welkom. Oud zijn wordt geassocieerd met levenservaring, wijsheid en gezag. Voor wijze raad kloppen mensen bijvoorbeeld eerst bij de ‘dorpsoudste’ aan.

Noord-Amerika en Europa

In de Westerse landen is het minder vanzelfsprekend dat generaties voor elkaar zorgen. Dit is wel de koers die de ouderenzorg vaart, maar mensen vinden het in de Westerse cultuur vaak moeilijk om hulp te vragen van naasten. Hier komt de individualistische aard naar voren.

Culturele verschillen in hoe naar ‘ouderen’ wordt gekeken zijn helder. In Nederland is gelukkig een beweging gaande in de richting van een beter imago van ouderen. Uit onderzoek blijkt dat ouderen vaker trots zijn op hun leeftijd. En dat is natuurlijk het belangrijkste. Trots op uw leeftijd, dat is wat telt! 

 

LEES OOK: Gezond oud worden: dit is het geheim

Lees Meer
Waardeer dit blogbericht:
0 reacties

Coronavirus Update 15-3


Het coronavirus. Hoe gaat UWassistent hiermee om? We proberen u zo goed mogelijk te blijven helpen. Uiteraard hanteren we de regels en richtlijnen van het RIVM. 

•            Al onze dienstverleners zijn geïnstrueerd om alleen aan het werk te gaan in goede gezondheid. Zij nemen de richtlijnen van het RIVM in acht.
•            Mocht uw hulp klachten hebben, zoals neusverkoudheid, hoesten of koorts, dan hoort u dit zo snel mogelijk van uw vaste contactpersoon.
•            Heeft u zelf klachten, neem dan contact op met uw contactpersoon of de hulp en annuleer uw afspraak. 
•            Is uw dienstverlener niet fit en bent u afhankelijk van onze hulp, neem dan contact met ons op. Dan proberen wij vervanging te regelen.

Extra dienstverlening tijdens coronacrisis
Kunt u misschien extra handjes gebruiken in deze lastige tijd, voor uzelf of voor uw ouders? Neem dan contact op met UWassistent! Er zijn voldoende hulpen om extra ondersteuning te bieden, bijvoorbeeld door (contactloos) boodschappen te doen, de hond uit te laten, samen een wandeling maken enzovoorts… omdat het samen beter gaat!  

Zorg goed voor uzelf!

Lees Meer
Waardeer dit blogbericht:
0 reacties

Omgaan met dementie: 3 soorten hulpmiddelen

In een eerder artikel over omgaan met dementie gaven we tips om dementie in uw omgeving te accepteren. Emotioneel gezien kan het zwaar zijn om een naaste te zien lijden aan de ziekte. Tel daar de onzekerheid en moeilijke momenten bij op en een pittig acceptatieproces is begonnen.

Op tijd rust nemen en proberen te accepteren dat u het soms moeilijk heeft kan wellicht wat lucht geven. In de omgang met iemand die lijdt aan dementie zijn diverse praktische tips helpend, zoals herinneringen ophalen en muziek van vroeger luisteren. Verder is het nuttig om goed in te spelen op de gemoedstoestand van uw naaste. Hij of zij zal zelf laten merken waar op dat moment behoefte aan is. Een moment van opleving is hét moment om er alles uit te halen. Heeft uw naaste meer behoefte aan rust? Laat dan de boel de boel en geef uw naaste een moment voor zichzelf.

Naast praktische tips voor omgaan met dementie, zijn er ook een hoop hulpmiddelen die inzetbaar zijn bij iemand die dementie heeft. Hieronder lichten we er een paar uit:

 

1. Apps bij beginnende dementie

Voor iedere doelgroep zijn tegenwoordig speciale apps ontwikkeld. Ook voor mensen met Alzheimer of naasten daarvan. Een voorbeeld is de app ‘Reminiscentie bij Dementie’. In deze app voegt u eenvoudig foto’s, geluidsfragmenten of teksten toe die herinneringen ophalen. Uit onderzoek blijkt dat lange termijnherinneringen nog het langst intact blijven. Daarom is deze app ideaal om samen met uw naaste positieve herinneringen van vroeger te herbeleven.

Ook de Dementia App is razend populair. Deze app is zowel bedoeld voor mensen met dementie als mantelzorgers. In de app zijn allerlei nuttige functionaliteiten verwerkt. Het bestaat onder andere uit geheugenspellen, tips bij dementie en een agenda met alarmmelding. Foto’s en favoriete muziek kunnen ook toegevoegd worden. Een soort digitale begeleider bij dementie.

Speciaal voor mantelzorgers is de app ‘Alzheimer Assistant’ ontwikkeld. Hierin is informatie te vinden over veranderingen in gedrag en lichaam. Daarnaast vinden mantelzorgers er veel praktische informatie over juridische en financiële zaken. Een app die houvast geeft aan mantelzorgers.

2. Huishoudelijke hulp

Een huishoudelijke hulp is hét hulpmiddel bij dementie. Het kan veel druk wegnemen bij de mantelzorgers, maar ook bij degene met dementie. Hulp vragen is voor beiden soms lastig. Begrijpelijk, want liefst doen we alles zelf en zijn we van niemand afhankelijk. Toch merken we bij UWassistent dat huishoudelijke hulp juist zorgt voor meer zelfstandigheid. Zo blijft er meer tijd en kracht over voor andere, leuke activiteiten in het leven. Hulp vragen is dus zeker iets goeds wat ruimte schept voor mooie momenten.

UWassistent in uw regio zoekt voor u of degene voor wie u hulp wil regelen een geschikte huishoudelijke hulp. Dat is meer dan iemand die goed schoonmaakt. We zorgen ervoor dat het iemand is met wie het klikt en die voldoet aan uw wensen. Wilt u bijvoorbeeld dat de huishoudelijke hulp ervaring heeft met omgaan met dementie? Dan doen we ons uiterste best om iemand te vinden die voldoet aan dat plaatje.

Ja, ik wil een huishoudelijke hulp! 

 

3. Sociale robots bij dementie

Voor mensen met dementie die wel zo lang mogelijk thuis willen blijven wonen, vormen technologische ontwikkelingen een voedingsbodem. Zo zijn er diverse onderzoeken naar de rol die sociale robots kunnen spelen in het leven van mensen met dementie. Zulke robots zijn hard op weg om een waardevolle toevoeging aan het leven van dementerenden te worden.

Robot Tessa is bijvoorbeeld de afgelopen tijd de hoofdrolspeelster in onderzoek naar sociale robots. Deze kleine robot in de vorm van een bloempot zorgt voor structuur in het dagelijks leven. Ze activeert mensen om activiteiten te ondernemen. Dagelijks spreekt ze het programma van die dag uit. De mantelzorger, een familielid of een verzorgende kan een bericht typen Tessa dan uitspreekt. 

Naast Tessa is Paro de zeehond ook een succesvolle robot. Deze valt onder de categorie ‘aaibare zorgrobots’. Uit onderzoek blijkt dat Paro invloed kan hebben op het psychisch welbevinden. Hij kan stress verminderen en ontspanning en motivatie doen toenemen bij patiënten en mantelzorgers. Dit komt waarschijnlijk doordat de knuffelrobot een gebied in het brein activeert dat emoties regelt. Daardoor kan hij onrust verminderen. Het gevolg daarvan is weer dat de relatie tussen degene met dementie en de mantelzorger of het familielid verbetert.

Ondanks kritische geluiden dat robots het nooit kunnen winnen van mensen op sociaal en emotioneel vlak, gaat het er uiteindelijk om dat ze mensen ondersteunen. En voor de mensen die blij worden van zo’n robot maatje, voor hen is het een waardevolle aanvulling. En dat is waar het om gaat!

 

LEES OOK: Interessante weetjes over dementie

 

Lees Meer
Waardeer dit blogbericht:
0 reacties

Eenzaamheid aanpakken volgens de wetenschap

Eenzaamheid: iets waar we meestal toch liever niet over praten. Ondanks dat ruim 40% van de 60+’ers eenzaamheid ervaart, is het voor mensen die zich eenzaam voelen een behoorlijke drempel om daarover te praten. De gevolgen van eenzaamheid zijn verstrekkend en leiden tot mentale, emotionele en fysieke klachten. Daarom willen we bij UWassistent eenzaamheid aanpakken. Zo bieden we gezelschap aan, waar gelukkig al veel mensen dankbaar gebruik van maken.

Daarnaast vinden we dat eenzaamheid bespreekbaar moet worden. Het is geen taboe, maar een maatschappelijk probleem waar veel mensen dagelijks mee worstelen. Hoe meer aandacht er voor dit onderwerp is, hoe meer mensen in hun omgeving durven aan te geven dat ze zich eenzaam voelen. Pas dan kan er iets tegen gedaan worden. Daarom schrijven we regelmatig over bijvoorbeeld de oorzaken van eenzaamheid en de gevolgen van eenzaamheid

In dit artikel gaan we in op een wetenschappelijke benadering van eenzaamheid. Veel sociaal psychologen, sociologen en neurowetenschappers houden zich bezig met het onderwerp. Daar leren we veel van. Hoe meer kennis hierover bestaat, hoe beter het probleem aangepakt kan worden. Wat is eenzaamheid precies? Wat zijn risicofactoren? En bovenal: Hoe kan het aangepakt worden? De wetenschap over eenzaamheid oplossen: interessant én heel belangrijk.

Wat is eenzaamheid?

Niet iedereen die alleen is, is eenzaam. En ook als je een sociale kring hebt, kun je nog steeds eenzaam zijn. Of deze: sommige mensen kiezen er bewust voor om weinig contacten te hebben en voelen zich dan niet perse eenzaam. Een complex begrip dus.

Eenzaamheid ontstaat als er een discrepantie is tussen de wens om bepaalde (intieme) contacten te hebben en de daadwerkelijke contacten die iemand heeft: “het subjectief ervaren van een ongewenst gemist aan (kwaliteit van) bepaalde sociale relaties.”

Dan is er ook nog een verschil tussen sociale en emotionele eenzaamheid. Die eerste is een gemis aan betekenisvolle relaties met een bredere groep mensen, zoals collega’s, buren of kennissen. Emotionele eenzaamheid gaat over een sterk gemis van een intieme relatie. Eenzaamheid kan tijdelijk of chronisch zijn. Langdurige eenzaamheid gaat niet zomaar vanzelf over.

In onderzoek zijn grofweg vijf risicofactoren voor eenzaamheid te vinden:

- Alleenstaand zijn: Geen relatie hebben

- Behoefte aan vriendschappen: Geen kwalitatieve vrienden hebben. Dat kan een gevoel van ‘anders zijn’ opwekken.

- Alleen zijn: Geen gezelschap hebben

- Verplaatsing: Een verhuizing of een nieuwe baan

- Gedwongen isolement: Gebonden aan huis door bijvoorbeeld ziekte of gebrek aan vervoer

Toch is het niet zo dat iedereen die in een of meerdere van deze groepen valt, zich eenzaam voelt. Dat is ook sterk afhankelijk van persoonlijkheidskenmerken. Soms bestaat het misverstand dat leeftijd een oorzaak is van eenzaamheid. Maar het gegeven dat senioren vaak eenzaam zijn, ligt meer aan een opeenstapeling van gebeurtenissen, zoals verlies van naasten, een verhuizing en slecht ter been zijn. Overigens zijn ook juist veel jongeren eenzaam.

Dat eenzaamheid oplossen zo moeilijk is, heeft verschillende oorzaken. Het paradoxale schuilt in de opsporing van eenzame mensen. Want, hoe weet je dat iemand eenzaam is? Zij zullen dat zelf niet van de daken roepen. Een kenmerk van eenzaamheid is juist in de schulp kruipen, omdat sociale contacten niet altijd direct het probleem oplossen.

Is eenzaamheid oplosbaar? Wat zijn nu echt bruikbare adviezen? Eenzaamheid oplossen volgt de volgorde van weten, willen en kunnen. Een aantal stappen om eenzaamheid op te lossen vanuit de wetenschap:

Eenzaamheid signaleren en bespreekbaar maken

Eenzaamheid herkennen is niet altijd makkelijk. Mensen kunnen dat prima verbergen voor de omgeving. De Rijksoverheid poogt met de campagne ‘Eén tegen eenzaamheid’ eenzaamheid eerder te signaleren en het bespreekbaar te maken. In deze campagne van de overheid staan mogelijke symptomen van eenzaamheid op een rijtje. Zo kunt u bij uzelf of iemand in uw omgeving eenzaamheid herkennen. Dit kan dan gaan om lichamelijke, psychische en gedragsmatige signalen. Ook belangrijke levensgebeurtenissen, zoals een scheiding, overlijden van een naaste of een verhuizing kunnen een trigger zijn voor (sterke) gevoelens van eenzaamheid. 

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport neemt initiatieven om inzicht te geven in het maatschappelijke probleem en het bespreekbaar te maken. Er zijn bijvoorbeeld meldpunten voor eenzaamheid. Ook hebben veel gemeentes een sociale kaart waarop de activiteiten staan.

Voelt u zichzelf eenzaam? Weet dan dat u niet de enige bent en dat het niets is om u voor te schamen. De eerste stap is om eenzaamheid te accepteren. Van daaruit kunt u dan eenzaamheid verminderen. Hoe doet u dat? Volgens diverse onderzoeken zijn er een aantal oplossingen voor eenzaamheid.

Initiatief opwekken

Professor Erik Scherder benoemt deze stap regelmatig in zijn lezingen. Voor ouderen komt het gevoel van eenzaamheid bovenop de veroudering zelf. Daardoor kan chronische stress ontstaan. Het is heel lastig om uit zo’n isolement te komen. Gebieden in de hersenen die gaan over initiatief nemen en motivatie zijn dan minder actief, wat een negatieve spiraal in werking kan zetten. Daarom is het van belang dat u of uw naaste toch gemotiveerd wordt om nieuwe activiteiten te ondernemen. Het is niet zo dat eenzaamheid dan direct verdwijnt, maar als u structureel dingen onderneemt kan dat eenzaamheid op den duur wel verminderen of zelfs bestrijden.

 

Mentaliteitsverandering 

Naast afleiding en nieuwe activiteiten ondernemen is een ander middel om de gevoelens van eenzaamheid te verminderen therapie of mindfulness. In gesprekken kunt u dan samen met iemand de oorzaken achterhalen en de wensen. Dit kan ook gericht zijn op acceptatie. Dat maakt zulke gevoelens mogelijk al meer dragelijk en dat geeft weer hoop voor de toekomst. Accepteren zorgt ervoor dat een stukje angst wegvalt. Weerstand zorgt juist voor nog meer spanning. Komt de eenzaamheid door een verliessituatie? Dan is verwerking van het verlies de eerste stap naar eenzaamheid oplossen.

Naast die van wetenschappelijk onderzoek zijn adviezen van ouderen die zelf eenzaam zijn geweest natuurlijk ook ontzettend waardevol. Zo was de 92-jarige Derek laatst in het nieuws met zijn tips die hem zelf hielpen toen hij zich heel alleen voelde. We lichten er een paar uit:

- Vraag hulp bij een maatschappelijk werker (of de gemeente)

- Kijk of je wellicht een huurder, bijvoorbeeld een student, in huis kan nemen 

- Probeer verschillende hobby’s uit bij hobbyclubs of verenigingen. Een paar voorbeelden: een kookclub, toneelvereniging, yogaclub of aquafitness.

- Probeer zelf initiatief te nemen wat betreft contacten. Vraag de buren eens voor een kopje koffie of bel een kennis op om gezellig een praatje te maken.

- Sta uzelf toe om een gezelschapsmaatje te leren kennen. U zult verbaasd zijn over hoe gezellig dat kan zijn. UWassistent zorgt voor een maatje met wie u echt een klik heeft.

 

Eenzaamheid: niemand hoeft zich eenzaam te voelen

Wilt u ervaren hoe fijn het kan zijn om sociale activiteiten te ondernemen met een gezelschapsmaatje? Het zal u verrassen hoe fijn dat kan zijn. Wij gaan voor u op zoek naar iemand met wie het klikt. Ervaar net als vele anderen wat een maatje voor u kan betekenen. Klik op de onderstaande knop en vraag direct aan!

 

Vraag direct gezelschap aan!

Lees Meer
Waardeer dit blogbericht:
0 reacties

Over de invloed van pensioen op relaties: in gesprek met een pensioencoach

Pensioen: voor velen een welkome opluchting die niet vroeg genoeg kan beginnen. Een nieuwe fase waarnaar – indien men niet bijzonder tevreden is met het huidige werk – gretig verlangd wordt. Die eerste weken zijn dan vaak een groot genot. Het ultieme vakantiegevoel, maar zónder daarna weer aan de bak te hoeven. Net zoals met veel andere dingen in het leven, treedt vaak gewenning op wanneer iets vanzelfsprekend wordt. Dat vrije gevoel in de beginweken van het pensioen zwakt bij menig pensionado af naar een zoekende, twijfelachtige houding. De dagen die eerst bestonden uit werken, zullen nu op een andere manier gevuld moeten worden. De verandering heeft niet alleen z’n weerslag op de pensionado zelf, maar ook op de partner, als die in het spel is. 

Het effect van met pensioen gaan op de relatie: een interessant vraagstuk dat we graag onder de loep nemen. Want de vlam aanhouden als partners met pensioen gaan, is niet zo makkelijk als het lijkt.

Scheidingen na pensioen

De cijfers: Het aantal scheidingen bij 60-plussers is verdubbeld de afgelopen dertig jaar, blijkt uit onderzoek van het CBS. Een maatschappelijke verschuiving is gaande van de traditionele ‘voor altijd bij dezelfde partner blijven’ naar ‘nieuwe levensfase, nieuwe liefdessituatie’. Wat hieraan ten grondslag ligt, is waarschijnlijk een veranderende levensmentaliteit. 

Maar, hoe komt het dan dat juist in deze levensfase het aantal scheidingen stijgt? Een van de mogelijke redenen hiervan is het pensioen. Stoppen met werken is meer dan papierwerk bij de werkgever en het pensioenfonds, een mooie afscheidsborrel en een eeuwig vakantiegevoel. Het is een grote verandering die z’n uitwerking heeft op alle levensgebieden. Dat merkt pensioencoach Leontine van Gepassioneerd Gepensioneerd ook. Zij begeleidt mensen, vaak partners, bij het pensioen. Naast hulp bij het financiële plaatje, coacht ze ook op relationeel gebied. “Want”, vertelt ze, “relaties veranderen als een situatie verandert. De werkdag bespreken is er dan niet meer bij en wat ik vaak zie gebeuren, is dat alle kleine dingen groter worden. Je bent plots continu bij elkaar en dat is een voedingsbodem voor ergernissen.”

'Man op de bank'-verschijnsel

Een klassiek voorbeeld hiervan is de ‘man (of vrouw) op de bank’. De ene helft van het koppel geniet van welverdiende rust en ziet pensioen als een fase om lekker te genieten van de rust. Maar dat kan ook veroorzaakt worden door het psychologische verschijnsel ‘het zwarte gat’. Veel mensen hebben baat bij een vaste structuur. Als die wegvalt, moet er gezocht worden naar een nieuw vast stramien. Dat geeft ons vertrouwen en houvast. Zowel mentaal als biologisch.

En als je na heel lang werken stopt, is het niet niks om weer regelmaat te zoeken in het leven. Want wat ga je doen? Het is ook om die reden dat behoorlijk wat pensionado’s doorwerken na pensioen.

Als dit fenomeen zich voordoet, ontstaan ergernissen. Pensioencoach Leontine ziet vaak een patroon bij koppels van wie de een wel met pensioen is en de ander nog niet. Een verschuiving van de vaste patronen wordt dan ingezet. Manlief (of vrouwlief) gaat zich bemoeien met het huishouden. Of de partner zit erbij als vrienden of vriendinnen van de ander op de koffie komen. Die heeft dan nog niets van zichzelf.

Leontine legt uit wat hierachter zit. “Relatieproblemen beginnen vaak bij een verschillend verwachtingspatroon dat niet goed wordt uitgesproken. Zo heb ik twee mensen gecoacht die een wereldreis maakten en tussendoor terug naar Nederland kwamen. Man was razend enthousiast en stralend. Toen ik vroeg aan de vrouw wat ze écht wilde, kwam al snel ter sprake dat zij veel liever zo vaak mogelijk bij de kleinkinderen wilde zijn.”

Van de pensioenfase de mooiste levensfase maken

Verwachtingen van jezelf uitspreken en vragen naar die van de ander, dat is volgens Leontine de basis. In de periode na pensioen is er tijd om werk te maken van onvervulde verlangens. De AOW is ook ooit in het leven geroepen om nog een lange tijd dingen te kunnen ondernemen en te leven. “Doen wat je nooit hebt gedaan maar wel graag wil, daarvoor is de fase na pensioen het juiste moment. Maar dan moet het wel duidelijk zijn voor beiden wat de ander wil en waarom.”

Alles uit die levensfase halen dus. Toch raadt de pensioencoach aan niet te wachten tot het pensioen. Hoe jonger, hoe kleiner de kans op complicaties. Daarom is het ook zaak om tijdens het werkende leven energie te halen uit hobby’s of bezigheden die voldoening geven.

Het ultieme advies van pensioencoach Leontine? “Spreek elkaars verwachtingen uit. Hoe zien jullie de toekomst voor je? Wat wilt u zelf en waar kijkt uw partner naar uit? Sta open voor elkaar, luister zonder oordeel en blijf communiceren. Doe het samen én alleen, want ruimte voor uzelf is ook belangrijk.”

 Doorwerken na pensioen 

Om te voorkomen dat u als partners teveel op elkaars lip zit en om bezig te blijven na pensioen, heeft UWassistent een uitstekende oplossing. Via ons kunt u werken als huishoudelijke hulp, tuinhulp, klushulp, gezelschapsmaatje of begeleider. Zo zet u zich in voor een ander, waardoor u nuttig bezig bent. Dat geeft u dan weer een goed gevoel. Wilt u het proberen? Meld u dan aan als dienstverlener via UWassistent

LEES OOK: Wat doen na uw pensioen?

LEES OOK: Wat doen na uw pensioen? Deel 2

 

Lees Meer
Waardeer dit blogbericht:
0 reacties

PERSBERICHT - UWassistent neemt LekkerLeven over

 

UWassistent neemt LekkerLeven over

Breda, 10 februari 2020UWassistent heeft de activiteiten van LekkerLeven per februari overgenomen. Beide organisaties bieden gescreende dienstverleners die helpen in het huishouden, maar bieden bijvoorbeeld ook klus- en tuinhulp. Zo ondersteunen ze mensen om comfortabel en langer thuis te blijven wonen. UWassistent neemt zowel de klanten als dienstverleners over van LekkerLeven. Met deze overname versterkt UWassistent haar positie in de markt.

Strategische overname

De overname zorgt voor een groeiversnelling en een vergroting van het marktaandeel van UWassistent. Naast een toename van klanten en dienstverleners, is dit een stap naar landelijke dekking. LekkerLeven is een van de grootste partijen voor praktische ondersteuning aan senioren en is vooral actief in Noord-Nederland en Oost-Nederland. 

De klanten en dienstverleners zijn ook bij UWassistent in goede handen. De klanten van LekkerLeven behouden hun vaste dienstverlener en zullen weinig hinder ervaren van de overgang. Het bredere aanbod aan dienstverleners zorgt juist voor een betere dekking en invulling van hun behoeften. 

Nederland telt ruim 3 miljoen 65+’ers. De helft daarvan geeft aan zich beperkt te voelen door hun gezondheid, bleek uit onderzoek van het CBS. Langer zelfstandig thuis wonen wordt voor hen lastiger. UWassistent biedt de ondersteuning waardoor mensen zo lang mogelijk in hun eigen omgeving kunnen blijven. Zo houden mensen meer tijd en energie over voor andere bezigheden en behouden ze de regie over hun leven. 

Over UWassistent

UWassistent biedt hulp aan huis, van schoonmaakhulp tot tuin- en klushulp. Hiermee speelt UWassistent in op het veranderende zorglandschap, waarbij een beroep wordt gedaan op de zelfredzaamheid. Huishoudelijke hulp, gezelschap, begeleiding, tuinhulp, klushulp en ondersteuning voor mantelzorgers kunnen veel verlichting geven.

De gewenste hulp op het juiste moment bieden. Daar staat UWassistent voor. Maar dan wel met persoonlijke aandacht, zodat de dienstverlening zo goed mogelijk aansluit op de wensen. Maatwerk, op het moment dat het nodig is.

 

--------------------------------------EINDE PERSBERICHT---------------------------------------- 

 

Noot voor de redactie

Bij vragen over het persbericht kunt u mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Lees Meer
Waardeer dit blogbericht:
0 reacties

Mantelzorgers: onmisbaar en schaars tegelijk

De positieve ontwikkeling dat we gemiddeld gezien steeds fitter oud worden, lijkt overschaduwd te worden door de problematische bezuinigingen in de zorg. De druk om de directe omgeving van zorgvragers neemt alsmaar toe. In 2015 stonden nog vijftien potentiële mantelzorgers tegenover één ontvanger van mantelzorg, maar in 2040 zijn dat er in sommige provincies nog maar vijf. Dat blijkt uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau. Want, ooit worden we (hopelijk) ouder en hebben we beetje bij beetje meer hulp nodig in het dagelijks leven. Maar wie neemt deze ondersteuning op zich als de zorg steeds meer berust op de direct omgeving?

Zo lang mogelijk in de vertrouwde omgeving willen blijven is een logische wens, gezien de mens van nature een drang naar zelfstandigheid heeft. Zij zullen een beroep moeten doen op de Wmo of mantelzorg uit het eigen netwerk. Pgb-indicaties worden niet zomaar toegewezen, waardoor mantelzorg overblijft als optie. Maar is die optie in de toekomst ook nog wel zo vanzelfsprekend als het nu lijkt? 

Meer ouderen, minder mantelzorgers

Ondanks dat er steeds meer supersenioren zijn die nog compleet gezond en fit zijn, komt er een moment dat er toch hier en daar een beetje hulp nodig is. Dan ontstaat een – steeds langere – tussenperiode waarin veel mensen het liefst nog zelfstandig thuis willen wonen, maar nog (lang) geen uitgebreide verzorging of verpleging nodig hebben. De ontwikkelingen in de zorg hebben ertoe geleid dat juist in deze periode vooral een beroep gedaan moet worden op hulp en ondersteuning uit de eigen omgeving. 

Want op je 80e in goede gezondheid naar een gezellig bejaardenhuis verkassen, dat is er voor de meesten niet meer bij. Pas als thuis wonen écht niet meer gaat vanwege de gezondheid, kan er een beroep worden gedaan op het verpleeghuis.

Maar wat als het netwerk krimpt?

Gelukkig willen de meeste mensen ook zelfstandig in een eigen woning blijven wonen. En dan bof je als je een groot netwerk hebt van familie, vrienden en kennissen. Toch blijkt uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau dat zo’n 66% van de mensen verwacht dat ze de omgeving niet om hulp kunnen vragen. Mantelzorgers in de directe omgeving zijn steeds zeldzamer. 

Hoe dat komt? Daaronder liggen verschillende maatschappelijke ten grondslag. Zo zijn vrouwen vergeleken vroeger steeds meer gaan werken. Ook heeft de huidige generatie senioren minder kinderen. De oorzaken zijn vrij duidelijk, maar nu de oplossingen nog. Mantelzorgers overbelast, wat gaan we daaraan doen? 

Met de toenemende vergrijzing zijn alleen maar meer mantelzorgers nodig. Daarbij komt dat de overheid verwacht dat lichtere ondersteuning, zoals huishoudelijke hulp, administratie, vervoer en boodschappen doen, automatisch in de handen valt van de directe omgeving. Gevolg? Overbelasting van mantelzorgers. Daarom is het zaak om na te denken over de toekomst van mantelzorg. Een van de oplossingen om mensen te voorzien van de juiste hulp en tegelijkertijd mantelzorgers te ontlasten, is mantelzorgondersteuning

Bij UWassistent vinden mantelzorgers bijvoorbeeld ondersteuning voor allerlei taken. Zo is het voor mantelzorgers makkelijker om de zorg vol te houden. Dat werkt drukverlagend. Ze komen dan even op adem. Om ervoor te zorgen dat de ondersteuning aansluit bij de behoeften, gaan de vaste contactpersonen in de regio op zoek naar een mantelzorgondersteuner die de specifieke wensen kan vervullen, zodat mantelzorgers er écht mee geholpen worden.

Een andere vorm van hulp is technologie als ondersteuning. Technische snufjes doen hun opmars en treden steeds meer binnen in de levens van mantelzorgers en mantelzorgontvangers. Zulke technologische oplossingen bestaan in de vorm van hulpmiddelen of aanpassingen in de woning. In een eerder artikel beschreven we vijf handige gadgets voor senioren

Dat is nog maar een klein percentage van de technische hulpmiddelen die nu op de markt zijn. En met de razendsnelle ontwikkelingen worden de hulpmiddelen nog beter en handiger in gebruik. Met videocommunicatie neemt de mantelzorger taken op zich op afstand. Een kijkje in elektronische patiëntendossiers maakt dat mantelzorgers snel informatie vinden over de aandoening en verzorging. Of een pillendoos die een signaal aan de mantelzorger geeft als medicatie wordt vergeten. Kleine hulpmiddelen die mantelzorgers ontlasten. Binnenkort verschijnt een artikel op UWassistent over de voorbeelden van e-health-toepassingen voor mantelzorgers.

Mantelzorg in de toekomst

Mantelzorgers worden dus schaars. Het netwerk is, in feite net zoals vroeger, weer belangrijker. Van je omgeving moet je het hebben. Maar met de stijgende eenzaamheid en maatschappelijke veranderingen, is het eerder een kwestie van geluk of er iemand in de omgeving is die mantelzorg op zich wil en kan nemen.

Gelukkig zijn mantelzorgondersteuning en technische hulpmiddelen manieren om de zelfredzaamheid te vergroten en de druk op mantelzorgers te verlagen. Mantelzorg is dan bijvoorbeeld makkelijker te combineren met een baan. 

 

Lees Meer
Waardeer dit blogbericht:
0 reacties

UWassistent neemt LekkerLeven over

 

Per februari heeft UWassistent LekkerLeven overgenomen. UWassistent en LekkerLeven hebben beide het doel om mensen te voorzien van de gewenste hulp om comfortabel en langer thuis te kunnen blijven wonen.

Bent u klant of dienstverlener via LekkerLeven, dan blijft alles grotendeels hetzelfde. Zo blijven de afspraken met uw huishoudelijke hulp en/of klanten gewoon doorlopen en blijven de tarieven hetzelfde. U ontvangt op korte termijn een brief met meer informatie.

Met vriendelijke groet,

UWassistent

Lees Meer
Waardeer dit blogbericht:
0 reacties