Snel een gescreende hulp
Persoonlijk & betrokken
Eerlijke prijzen
Breed dienstenpakket

Eenzaamheid herkennen en doorbreken

Wie eenzaam is, voelt zich niet verbonden. Dit kan leiden tot negatieve gevoelens en uiteenlopende klachten. Hoe herkent u eenzaamheid en wat kunt u doen om een naaste te ondersteunen? Wij vinden dat niemand eenzaam hoeft te zijn en helpen graag.
Ontdek hoe wij kunnen ondersteunen

Wat is eenzaamheid?


Eenzaamheid is meer dan simpelweg alleen zijn. Er is inderdaad minder contact met anderen dan gewenst, maar ook het gevoel van verbondenheid ontbreekt. Iemand die eenzaam is, voelt zich niet verbonden en mist een hechte (emotionele) band met anderen. De gevolgen kunnen erg vervelend zijn, daarom is het belangrijk eenzaamheid te herkennen en te doorbreken.

De gevolgen van eenzaamheid

Veel mensen ervaren gevoelens van eenzaamheid. Regelmatig blijft dit onbesproken, omdat het een lastig onderwerp is om over te praten. Negatieve gevoelens zoals angst, verdriet en leegte voeren de boventoon. Soms ontstaan hierdoor zelfs psychische en lichamelijke klachten. Dit heeft natuurlijk gevolgen voor de kwaliteit van leven.

Eenzaamheid herkennen

Het is belangrijk om eenzaamheid op tijd te herkennen. Er zijn verschillende signalen die kunnen duiden op eenzaamheid. Let op: ze kunnen ook duiden op andere (medische) problemen.

Er zijn lichamelijke, psychische, sociale en gedragsmatige signalen. Er zijn ook diverse levensgebeurtenissen waarna eenzaamheid kan optreden, bijvoorbeeld na een overlijden, een scheiding of ongeluk. Enkele voorbeelden per signaalgroep:
  • Lichamelijk: verslechterde zelfzorg, verminderde eetlust, vermoeidheid
  • Psychisch: negatief zelfbeeld, gevoel van uitzichtloosheid, geen vertrouwen
  • Sociaal: weinig sociale contacten
  • Gedrag: claimgedrag, in zichzelf gekeerd zijn, mensen op afstand houden

Oplossingen voor eenzaamheid

Als u opmerkt dat iemand eenzaam is, maak het dan bespreekbaar. Dit is de eerste stap. Spreek iemand aan vanuit betrokkenheid en probeer niet belerend te zijn. U kunt het gesprek het beste starten in de vertrouwde omgeving van uw naaste. Wees daarnaast eerlijk en vraag door. Vul niet in, maar vraag wat de ander nodig heeft.

Wat UWassistent kan betekenen

UWassistent helpt bij eenzaamheid. Wij ondersteunen bij praktische zaken maar brengen ook aandacht en gezelligheid. Iedereen verdient een helpende hand en fijn gezelschap. Bij ons regelt u eenvoudig hulp in de huishouding, begeleiding of gezelschap. De betrokken contactpersoon uit uw regio luistert naar uw wensen en gaat voor u op zoek naar een passende, gescreende dienstverlener. Heeft u vragen of opmerkingen? U heeft één vaste contactpersoon waar u altijd op kunt terugvallen.
Maak kennis met de contactpersoon uit uw regio. We horen graag wat we voor u kunnen betekenen.

Dit kunt u verwachten

Snel een gescreende hulp
Betrokken contactpersoon uit uw regio
Eerlijke prijzen
Dienstverlening op basis van uw wensen
Vaste toegewijde dienstverlener(s)
Breed dienstenpakket
Vergoeding vanuit PGB mogelijk

Klanten over ons


Dienstverlening aan huis via UWassistent


Onze persoonlijke contactpersonen staan voor u klaar

Wij regelen gemak en ondersteuning aan huis waar u zich prettig bij voelt! We inventariseren uw wensen en brengen u in contact met een gescreende dienstverlener.
Makkelijk en geheel vrijblijvend